skócia

5 indok, miért érdemes télen Skóciába utazni

Skócia egyre felkapottabb a magyarok körében is, ami nem véletlen: gyönyörű természeti adottságai mellett, kulturálisan és gasztronómiailag is az egyik legsokoldalúbb ország. Ugyan a téli látogatás sokszor zord körülmények mellett történik, ez ne ijesszen meg senkit. Skócia időjárása amúgy is változékony. Nem véletlen, hogy a helyiek szerint mind a négy évszakot megtapasztalhatjuk egy nap alatt. De milyen rejtett téli kincseket fedezhetünk fel magunknak, ha a jövőben (vagy idén) az országba tervezünk látogatni?

Fort William

Shutterstock

Ha a Skót-felföld felé vesszük az irányt, akkor mindenképp érdemes Fort William városába ellátogatni, ezen belül is az Old Inverlochy-kastélyt vagy a Neptune's Staircase-t, Nagy-Britannia leghosszabb zsiliprendszerét nézzük meg. Érdemes a telefonunkat vagy a fényképezőnket is előkészíteni, ha éppen arra járna a jakobita gőzmozdony, amire ha van időnk, fel is szállhatunk, hogy megcsodáljuk Skócia természeti adottságait.

Téli fesztiválok

Shutterstock

November 30-án a skótok Szent András napját, Skócia védőszentjét. A helyiek és a turisták is tánccal, vacsorákkal és különböző kulturális bemutatókkal ünneplik az eseményt.

A Hogmanay a skót újév, amelyet stílusosan megünnepel az ország. Bár a legnagyobb fesztivál Edinburghban van, a legtöbb város és település megrendezi a saját minifesztiválját. Pazar látványt nyújtanak a helyi fáklyavivő ceremóniák, de nincs hiány zenéből, művészetből, irodalomból és történelemből sem szilveszterkor.

Január 25-én pedig Robert Burns előtt tisztelegnek a helyiek, Skócia nemzeti költője előtt. Kóstoljuk meg a skót haggist, öblítsünk egy kis whiskyvel, járjuk a skótok nemzeti táncát, a ceilidh-táncot, másnap pedig aludjunk egy nagyot.

Whisky!

Shutterstock

Skóciába látogatva elmaradhatatlan, hogy ne igyunk helyi whiskyt. Rengeteg szeszfőzde van az országban, ahol betekintést nyerhetünk a whiskykészítés történetébe,, miközben a maláta illata tölti be a teret. A hosszú téli éjszakákon keressünk egy klasszikus skót kocsmát, és kérjünk egy átmelegítő italt.

Skóciának öt whisky régiója is van, ahol 100 lepárló közül válogathatunk. Ezekben a kóstolás mellett megismerkedhetünk a különböző ízek történetéről, de az eredeti receptektől kezdve az érlelést végző hordókon át mindent megtudhatunk.

Remek lehetőség a golfozásra

Shutterstock

Sok turista számára Skócia a golf, különösen a St. Andrews Links szinonimája, amit sokszor a „golf otthonaként" is emlegetnek. A keleti skót partvidék homokdűnéinél található St. Andrewsban az időjárás percek alatt változhat, de ezt a kemény, gyors vízelvezetésű gyepfelülettel ellensúlyozták, ami miatt a pályák egész évben használhatók, és sokak szerint a világ egyik legjobbja. Négy pálya van nyitva egész télen, így az elszánt golfozóknak (vagy a sportággal ismerkedőknek) az időjárás nem lehet akadály.

Ráadásul télen feleannyiba kerül, mint nyáron.

A nem golfozással töltött idő alatt egy golftörténeti túrán is részt vehetünk, de akiknek több ideje van, azok beiktathatnak egy gyalogtúrát is, ami Skócia legrégebbi egyetemét is érinti.

Csillagos ég minden mennyiségben

Shutterstock

Amikor Skócia felett tiszta égbolt van, akkor szemkápráztató látványban lehet részünk. Minden égi tevékenység tisztán látszódik, és ha szerencsénk van, a sarki fényt is elcsíphetjük. Minél északabbra vagyunk, annál nagyobb valószínűséggel láthatjuk a fényeket, különösen, ha a fényszennyezett városoktól távol vagyunk.

A figyelmetekbe ajánljuk