blue and yellow striped country flag

Az invázió elhúzódásával a jelzavarás egyre inkább az agresszor javára válik.


Ahogy az ukrajnai orosz háború elhúzódik, egyes hírszerzési elemzők szerint az elektronikus hadviselési technikák előnyhöz juttathatják az orosz erőket. A háború legújabb szakaszában, amely immár a hatodik hónapja tart, különböző megfigyelők megjegyezték, hogy az orosz elektronikus hadviselési (EW) rendszerek egyre nagyobb szerepet játszanak.

Az EW elnevezés olyan hardver- és szoftverrendszerekre utal, amelyek képesek zavarni, elfogni vagy lokalizálni az ellenséges kommunikációt. Júniusban az Associated Press arról számolt be, hogy ezeket a rendszereket egyre inkább Kelet-Ukrajnában kezdték használni, ahol a rövidebb utánpótlási vonalak lehetővé tették az orosz csapatok számára, hogy a speciális EW-berendezéseket közelebb vigyék a harctérhez.

Ukrán tisztviselők az AP-nek elmondták, hogy a drónok irányítórendszereinek GPS-zavarása elég komoly veszélyt jelent a hatékonyságukra nézve. Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) által készített új elemzés szintén azt állítja, hogy bár az EW nem játszott döntő szerepet az invázióban, most mégis hozzájárul ahhoz, hogy a mérleg nyelve Oroszország javára billenjen.

A szakértők már régóta azt hangoztatják, hogy Oroszország rendelkezik a világ legtapasztaltabb és legjobban felszerelt EW egységeivel, írja a tanulmány. Így a február 24-i invázió első napjaiban az elemzők arra számítottak, hogy az orosz erők gyorsan megszerzik az elektromágneses spektrum feletti ellenőrzést, majd uralják azt.

De a közel egy évtizedes kelet-ukrajnai próbák után, amikor februárban megkezdődött a legutóbbi eszkaláció és invázió, az orosz EW nem volt látható. Azonban, írja a tanulmány, most, hogy az orosz csapatok egyre több területet ellenőriznek Ukrajnában, és egyre inkább ostromtaktikához folyamodnak az ukrán városok körül, az EW kezd egyre inkább előtérbe kerülni.

Az egyik példa szerint az orosz csapatok a jelentések szerint képesek voltak zavarni az ukrán drónok radarkommunikációját, megakadályozva őket abban, hogy hatékonyan azonosítsák az orosz tüzérségi ütegeket. Eközben a lehallgatási technikák lehetővé teszik az orosz erők számára, hogy lokalizálják és célba vegyék az ukrán tüzérséget, ezzel is nyomatékosítva jelentős számbeli előnyüket a tűzerő tekintetében.

(Forrás: TheVerge)


A figyelmetekbe ajánljuk