white and blue light on dark room

Ukrajna megszállt területein az emberek internetét Oroszországba irányítják - és alávetik a hatalmas cenzúra- és megfigyelőgépezetnek.


A dél-ukrajnai Herszon városában május 30-án 14:43-kor leállt a weboldalak betöltése az emberek készülékein. A következő 59 percben bárki, aki a KhersonTelecom, helyi nevén SkyNet segítségével csatlakozott az internetre, nem tudta felhívni szeretteit, nem tudta megismerni a legfrissebb híreket, és nem tudott képeket feltölteni az Instagramra. Kommunikációs áramszünetbe kerültek. Amikor a weboldalak 15:42-kor kezdtek újra életre kelni, minden normálisnak tűnt.

A színfalak mögött azonban minden megváltozott: most már minden internetforgalom egy orosz szolgáltatón és Vlagyimir Putyin hatalmas online cenzúra gépezetén keresztül zajlott. Május vége óta a megszállt kikötővárosban és környékén élő 280 ezer embernek folyamatos online fennakadásokkal kell szembenéznie, mivel az internetszolgáltatók kénytelenek az orosz infrastruktúrán keresztül átirányítani a kapcsolatokat. Magas rangú ukrán tisztviselők és technikai elemzések szerint több ukrán internetszolgáltató most kénytelen átállítani szolgáltatásait orosz szolgáltatókra, és kitenni ügyfeleiket az ország hatalmas felügyeleti és cenzúrahálózatának.

Az internetes cégeket arra utasították, hogy az orosz megszálló erők figyelő szemei alatt irányítsák át a kapcsolatokat, vagy kapcsolják le teljesen a kapcsolataikat - mondják a tisztviselők. Emellett új, orosz számokat használó, márka nélküli mobiltelefonos SIM-kártyákat is forgalomba hoznak a régióban, ami még inkább az orosz hálózatok felé tereli az embereket. A megszállt területek oroszosításának egyik első lépéseként tartják számon a szerverek, kábelek és mobiltornyok - amelyek mind kritikus infrastruktúrának minősülnek - feletti ellenőrzés megszerzését, amelyek lehetővé teszik az emberek számára a szabad internet-hozzáférést.

A KhersonTelecom április 30-án kapcsolta át először internetes forgalmát egy orosz hálózatra, majd május nagy részében visszatért az ukrán kapcsolatokra. Úgy tűnik azonban, hogy a dolgok május 30 óta végleg megváltoznak. A KhersonTelecom teljes forgalmát mostantól a Miranda Media nevű krími székhelyű vállalaton keresztül irányítják, amely maga is az orosz nemzeti távközlési szolgáltatóhoz, a Rostelecomhoz kapcsolódik. A Miranda Media azután jött létre, hogy Putyin 2014-ben annektálta a Krímet.

Egy nappal azután, hogy a KhersonTelecom végrehajtotta a legutóbbi átállást, az államilag ellenőrzött orosz média, a RIA Novosztyi azt állította, hogy a Kherson és Zaporizzsjai területeket hivatalosan is átállítják az orosz internetkapcsolatra - napokkal korábban a csatorna azt közölte, hogy a régiók a +7-es orosz telefonszámot is használni fogják.

Az orosz erők többféle módon is átveszik az internetrendszerek irányítását. Először is, van fizikai hozzáférés - a katonák lefoglalják a berendezéseket. Ukrajna két legnagyobb internetszolgáltatójának, a Kyivstarnak és a Lifecellnek a szóvivői azt mondják, hogy az orosz megszálló erők kikapcsolták a berendezéseiket Herszonban, és nincs hozzáférésük a berendezések helyreállításához vagy javításához. Az SSSCIP szerint Ukrajna egész területén a távközlési infrastruktúra 20 százaléka megsérült vagy megsemmisült, és több tízezer kilométernyi üvegszálas hálózat nem működik.

(Forrás: Wired)


A figyelmetekbe ajánljuk