starlink internet

Elon Musk már az űrből segíti a harcban álló ukránokat

Elon Musk úgy tűnik teljesíti nyilvános ígéretét, és a SpaceX tényleg leszállította a Starlink terminálokat Ukrajnába.

Miközben Ukrajnában tombol a háború az oroszok múlt heti invázióját követően, az ukrajnai internetszolgáltatásban napok óta jelentős fennakadások tapasztalhatók a Netblocks internetes megfigyelő csoport jelentése szerint. Elon Musk a Twitteren már megígérte, hogy a SpaceX besegít, amit úgy tűnik már teljesített is: a cég Starlink műholdjain keresztül internetkapcsolatot biztosított Ukrajnának.

Hétfőn (február 28-án) Mykhailo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és az ország digitális átalakulásért felelős minisztere a Twitteren megosztott egy fotót rengeteg terminálról, amelyekkel Starlink műholdas internetszolgáltatásához lehet hozzáférni.

Elon Musk, amíg te a Marsot próbálod kolonizálni – Oroszország próbálja megszállni Ukrajnát! Miközben a rakétáid sikeresen landolnak az űrből – orosz rakéták támadják az ukrán polgári lakosságot! Arra kérjük Önt, hogy biztosítsa Ukrajnának a Starlink állomásokat, és szólítsa fel az épeszű oroszokat, hogy álljanak fel

– írta Fedorov.

Musk gyorsan reagált, és közölte, hogy a SpaceX aktiválta a Starlinket Ukrajnában, és további Starlink-technológiát küld az országba.

Alig két nappal később Fedorov megosztotta a képet az újonnan Ukrajnába érkezett terminálokról.

Musk azonban több szempontból is beváltja ígéretét. Nemcsak hogy megérkezett a technológia Ukrajnába, de máris vannak olyan jelentések, amelyek szerint működik – írja a Space.com.

Kutkov egyik bejegyzése szerint 136,76 Mbps letöltési és 23,93 Mbps feltöltési sebességgel kapcsolódtak, és iPhone-jukkal is hozzá tudtak férni az internethez.

Az internetet több szakember is méltatta, amelyik úgy tűnik elérte, amiért kitalálták. A Starlink projektet célja, hogy nagy sebességű internetet biztosítsanak műholdak ezrei segítségével. A rendszer viszonylag drága, de ott ad hozzáférést, ahol kábeles kapcsolat nem lehetséges. Jó példa erre, hogy amikor a Tongát sújtó januári földrengés és szökőár elvágta a sziget tenger alatti adatkábelét, a közeli Fidzsin építettek Starlink-állomást, hogy az internet újra elérhető legyen.


A figyelmetekbe ajánljuk