ukrán táncosok

Orosz helyett Ukrán táncosokra neveztek át egy Degas-képet

Szakértők szerint több alkotást is érdemes lenne felülvizsgálni.

A brit Nemzeti Képtár megváltoztatta Edgar Degas Orosz táncosok című képének címét Ukrán táncosokra. A galéria az ukránok közösségi médiában közzétett felhívásai nyomán döntött úgy, hogy megváltoztatja a francia impresszionista 20. századfordulós művének címét, amely jelenleg nem látható a kiállításon – írja a The Guardian.

A pasztellkép egy tánccsoportot ábrázol. Degas az élete végén lenyűgözve látott hasonló fellépéseket Párizsban, ami megihlette. A képen Ukrajna nemzeti színei tűnnek fel a táncosok által viselt, hajszalagokon és a náluk lévő füzéreken.

A festmény címe évek óta folyamatos vita tárgya, és a tudományos irodalom is foglalkozik vele; az elmúlt hónapban azonban a jelenlegi helyzet miatt fokozott figyelem irányult rá, ezért úgy éreztük, hogy megfelelő pillanat a festmény címének frissítésére, hogy az jobban tükrözze a festmény témáját

– mondta a Képtár szóvivője.:

A döntést az ukrán kulturális szakértők is üdvözölték, akik szerint a volt Szovjetunió területén vagy területéről készült munkákra sokszor csak oroszként hivatkoznak, pedig érdemes lenne jobban utánajárni egy-egy műtárgy eredetének.


A figyelmetekbe ajánljuk