eldugott sziget
Shutterstock

5 titkos sziget egy csendes európai nyaraláshoz

Sokaknak a nyaralás egyet jelent a kiszakadással a mindennapokból. A világjárvány után a turizmus ismét felpörgött, és sok népszerű úti cél újra zsúfolásig tele van turistával, ami nem feltétlen ideális egy csendes, pihentető kiruccanáshoz. Szerencsére Európában több ezer titkos sziget van, ahol elkerülhetjük a tömeget. Persze a többség nem alkalmas egy nyaralásra, de mutatunk öt kevésbé ismert szigetet, ami jó választás lehet.

Lastovo , Horvátország

Shutterstock

Lastovo valahol Puglia északi csücske és Horvátország híres szigetcsoportjának, a dalmát partvidéknek a déli vége között fekszik.Madártávlatból nézve azt hihetnénk, hogy valahol a Bahamák partjain belül helyezkedik el, mivel túlságosan makulátlan ahhoz, hogy a turistákkal elárasztott Európában legyen.

Annak ellenére, hogy a partvidék 47 szigete és szigetecskéje közül itt van a legnagyobb szárazföldi terület, mindössze egyetlen szálloda, a Triton üzemel, amely tengerre néző kilátással és egy széles körben elismert tengerparti étteremmel büszkélkedhet.

Nem mellesleg: tudományosan megerősített tény, hogy Európa felett itt az egyik legszebb a csillagos égbolt.

Oronsay-sziget, Skócia

Shutterstock

Skócia több mint 790 szigetnek ad otthont, ami az egyik legtöbb egész Európában. Ezek a lakhatatlan területek az apró „foltoktól" egészen az olyan hatalmas kiterjedésű területekig terjednek, mint a kelta Skye csodavilága.

Skye-től nem messze fekszik Oronsay szigete, egy mitikusan elbűvölő, felfedezetlen természeti paradicsom.

Ha jól időzítünk, a dagályok lehetővé teszik, hogy Skye-ről az Oronsay-szigetre egy gáton keresztül sétáljunk, ami csak tovább növeli a sziget misztikumát. Érdemes meggyőződni róla, hogy jól időzítjük-e az utazást, mivel könnyen ott is ragadhatunk.

A táj lenyűgöző, az akár 60 méter magas sziklák és barlangok a jeges kék partokba torkollnak, ami felejthetetlen látvány. Már csak emiatt is érdemes egyszer ellátogatni ide.

Gozo, Málta

Shutterstock

Gozo lényegében egy sziget a szigeten, a máltaiak úgy tekintenek rá, mint a sziget vidéki, kulturálisan sűrűn lakott testvérszigetére. Gozo mindössze 25 perc alatt elérhető Málta északi fő kikötőjéből.

A sziget az utóbbi években érintetlen maradt, az egyik legszembetűnőbb strandja pedig a Ramla il-Hamra, ami egy vörös homokos szakasz, amely kontrasztot alkot az azt körülvevő zöldellő vidékkel. De a búvárok körében is népszerű, akik élvezettel járják be számos barlangját. .

Porquerolles, Franciaország

Shutterstock

A Riviéra partjainál fekvő hét kilométeres szigeten – amelyet először egy falusi csoport hozott létre lakható területként – az élet csak a 19. század végén teljesedett ki.

A dombos hegyvonulatok homokos partokba torkollnak, amely miatt több hajó fel is bukkan a nyári hónapokban. Bár nem lehet őket hibáztatni, Porquerolles valóban gyönyörű

Fő vonzereje a természetkedvelők körében a Port-Cros Nemzeti Park, amely a sziget szárazföldjének nagy részét el is foglalja, és amelyet Franciaország eredeti állapotában megőrzött. Így a sziget valóban egy érintetlen terület benyomását kelti.

Formentera, Baleár-szigetek

Shutterstock

A spanyolországi Baleár-szigetek legkisebbike egyre ismertebb a turisták körében, akik a pezsgő (és közeli) ibizai élettel szemben inkább egy kis nyugodtságot keresnek. Fehér homokos strandjai és borostyánszínű naplementéi miatt tökéletes hely a buliszigetről való kiszakadáshoz.

Nem mellesleg a mediterrán konyha legjobbjait kóstolhatják meg a sziget helyi éttermeiben.

Formentera kerékpárral is könnyen bejárható. Érdemes is: a régi világítótornyoktól kezdve a világörökség részét képező, több millió éves Neptunfűig mindent meg lehet csodálni.

A figyelmetekbe ajánljuk