strandolás
Shutterstock

Pár év múlva már nem lesz olyan csábító a déli országokban nyaralni

A briteknek legalábbis túl meleg lesz arra.

A britek többsége szerint Spanyolország, Görögország és Törökország az éghajlatváltozás miatt 2027-re „túl forró" lesz egy nyaraláshoz.

Ugyan az Egyesült Királyságból milliók utaznak el a déli, napsütötte országokba, de az évről évre magasabb hőmérséklet miatt a tendencia hamarosan változhat – derül ki egy új kutatásból, amiről az Euronews számolt be.

Az utasbiztosításokkal foglalkozó InsureandGo több mint 2000 embert kérdezett meg, és a válaszadók 71 százaléka úgy vélte, hogy 2027-re Európa egyes részein túl meleg lesz ahhoz, hogy nyáron oda utazzanak.

Bár a kép most aggasztónak tűnhet, van remény arra, hogy ezek az előrejelzések nem válnak valóra, ha a nettó nulla célokhoz való ragaszkodással és az általános fogyasztásunk csökkentésével kollektívan kézben tudjuk tartani az éghajlatváltozást

– mondta Chris Rolland, az InsureandGo utasbiztosító vezérigazgatója.

A spanyol turizmust sújtaná legjobban a jóslat: a világjárvány előtt évente több mint 15 millió brit utazott az országba, de közel kétharmaduk (65 százalék) aggódik amiatt, hogy 2027-re túl meleg lesz a nyaraláshoz az ország.

Görögország – a britek másik népszerű úti célja – szintén jelentős turistaforgalmat veszíthet, az emberek 59 százaléka aggódik a hőség miatt. De a megkérdezettek több mint fele mondta, hogy elkerülné Törökországot is.

Az aggodalom az életkor előrehaladtával nőtt: míg a 18 és 34 év közöttiek 53 százaléka mondta azt, hogy Spanyolországban 2027-re túl meleg lesz, a 65 év felettiek közül már 83 százaléka mondta ugyanezt.

Ez a tendencia az adatokon keresztül is követhető – a 18–34 évesek 43 százaléka szerint Görögországban túl meleg lesz 2027-ben, szemben a 65 év felettiek 77 százalékával.

Európában az eddigi legmelegebb nyarat regisztrálták, az egész kontinenst példátlan aszály sújtotta. Már a tavalyi értékek is csúcsokat döntöttek, de idén az átlaghőmérséklet 0,4 Celsius-fokkal haladta meg a 2021-ben felállított korábbi rekordot.

A szakértők szerint viszont az 50 Celsius-fok feletti nyári hőmérséklet is valósággá válhat Európában, már tavaly Szicíliában mértek egyszer a 48,8°C-ot.

Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy ez mikor fog bekövetkezni, de Európának fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy további rekordok dőlhetnek meg, és a jövőben 50,0°C feletti hőmérsékletek is előfordulhatnak Európában, valószínűleg a Földközi-tenger közelében, ahol az Észak-Afrikából érkező forró levegő hatása a legerősebb

– mondta Peter Stott professzor, a Met Office meteorológusa

A felmérés szerint a nyári nyaralások azonban nem fognak megszűnni. A válaszadók négy százaléka gondolta úgy, hogy skandináv országokban és Svájcban túl meleg lesz ahhoz, hogy meglátogassák, míg Hollandia öt százalékot kapott.


A figyelmetekbe ajánljuk