Amszterdam
Fotó: Shutterstock

Van egy kis gond: a legnépszerűbb úti célok nem kérnek idén a turistákból

A tömegturizmus visszatért, de van egy pár város, ami küzd az emelkedő árak és a tömegek ellen. Ezek az úti célok azt szeretnék, ha a turisták 2023-ban távol maradnának.


Emlékszel, amikor még azt hittük, hogy a világjárvány a tudatosság és a visszafogottság turizmusát fogja bevezetni? Ezek az idők elmúltak, a tömegturizmus újra virágzik. A világ legnépszerűbb városaiban az üres utcák képeit újra felváltották a híres látnivalókat, éttermeket és üzleteket kereső turisták tömegei.

A világ legnépszerűbb turisztikai célpontjai közül néhányan azonban visszavágnak, akár az idegenforgalmi adók emelésével, akár a látogatók számának korlátozásával. Összegyűjtöttük a Time Out segítségével azokat az úti célokat, amelyektől jobb, ha távol tartod magad 2023-ban.

Ez is érdekelhet: Ezek az európai úti célok lesznek az idei nyár sztárjai

​1. Amszterdam

A holland főváros ugyanúgy a rossz viselkedés szinonimájává is vált, mint amennyire híres a gyönyörű építészete és az innovációi. A város 2023-as reklámkampánya azonban nyíltan kimondta, milyen turistákat szeretne látni, a randalírozók pedig inkább „maradjanak távol". Európa bűnös városában is változnak az idők: kocsmázásra vonatkozó korlátozásokat és a kannabisz használatának tilalmát is bevezették a vöröslámpás negyedben.

​2. Bali

Bali

Fotó: Shutterstock

Az indonéziai Bali szigete egy másik népszerű úti cél, amely intézkedéseket fontolgat a látogatók fegyelmezetlen viselkedésének kezelésére. A vulkánok és erdők e nirvánája a kicsapongás és a mértéktelenség hírnevét is elnyerte. Jelenleg az indonéz kormány az idegenforgalmi adó bevezetését fontolgatja, mivel a látogatói fronton a mennyiségről a minőségre kíván áttérni. Ennek persze lesznek következményei, hiszen a turizmus a pandémiát megelőzően mintegy 60 százalékban járult hozzá Bali gazdaságához.

Ha tovább olvasnál: Íme 2023 legnépszerűbb utazási trendjei

3. Velence

Ha Európában megemlítik a „tömegturizmust", azonnal Velence utcái jutnak eszükbe. Kétségtelenül a bolygó egyik legszebb városa, de Velencét egész évben elárasztják a látogatók. A szűk utcák és a törékeny vízi utak nem ilyen forgalomra lettek tervezve, és az idegenforgalmi adó itt már régóta elkerülhetetlen. Az eredetileg 2023-ra tervezett adó bevezetését 2024-re, egy meg nem határozott időpontra halasztották.

4. Barcelona

Barcelona

Fotó: Shutterstock

Barcelonában minden megvan: modernista remekművek, tengerpart, egész estés bulik, finom ételek, kultúra és napsütés. De emellett csordultig van turistákkal. A város 2022-ben lépéseket tett a látogatók számának korlátozására, többek között a csoportok méretének korlátozásával és zajkorlátozások bevezetésével. A város polgármestere kijelentette, hogy a turizmus nagy kihívást jelent Barcelonában, és igyekszik tovább korlátozni a számokat, hogy a helyiek számára továbbra is jobb életminőséget biztosítson a sűrűn lakott katalán fővárosban.

​5. Thaiföld

Délkelet-Ázsia már régóta egyet jelent a gap year-en lévő hátizsákos utazókkal, Thaiföld pedig tagadhatatlanul ennek a jelenségnek az epicentruma. Thaiföld eltávolodása a tömegturizmustól 2017-ben kezdődött, amikor egy új marketingstratégia az élmények értékét helyezte előtérbe az ár-érték arány helyett. Azóta kitiltották a hajókat a Maya-öbölből. A Fodor's szerint az ország a magasabb színvonalú látogatókat szorgalmazza, de 2022-ben Thaiföld látogatóinak száma még 11,5 millió volt.

​6. Santorini

Santorini

Fotó: Shutterstock

Santorini káprázatos fehér épületei Görögország egyik legikonikusabb látványosságai közé tartoznak. A görög sziget évente körülbelül kétmillió látogatót vonz, úgy, hogy a sziget körülbelül 10 ezer lakost számlál. Ezek a számok fenntarthatatlanok, még ha a gazdasághoz nagyban hozzá is járul a turizmus. A sziget 2019-ben kezdett korlátozásokat bevezetni, amikor a sétahajók utasainak számát 8000 főben maximálták, a 100 kg-nál nehezebb turistáknak pedig megtiltották a szamárhajtást.


A figyelmetekbe ajánljuk