Heimaey, Vestmannaeyjar, Izland
Fotó: Shutterstock

​A 7 legszebb sziget Európában, ha egy kis csendre vágysz

A forró éjszakai élet lelőhelyeitől kezdve a kontinens szárazföldjétől távol eső vulkanikus helyszínekig Európa bővelkedik szigetekben.


De az olyan népszerű úti célok mellett, mint Mykonos, Ibiza vagy Santorini vannak kevésbé ismert, de ugyanolyan szép helyek, ahová elmenekülhetünk a tömeg elől, és közelebb kerülhetünk a természethez. Íme, Európa néhány legjobb szigete, ha csendesebb elvonulásra vágysz.

Ha tovább olvasnál: 5 rejtett sziget, amit a meghitt pihenésre vágyók imádni fognak!

1. Schiermonnikoog, Hollandia

Schiermonnikoog

Fotó: Shutterstock

Hollandia jobban ismert a csatornákról, a gátakról és az olyan trópusi holland szigetekről, mint Bonaire és Curaçao, mint az ország északi-tengeri partjainál található homokos szigetekről. De Európa egyik legbékésebb menekülőpontja a nyugat-fríz szigeteken, Schiermonnikoogon vár, amely Hollandia északi partjainál található, az Északi-tenger egy sekély beömlésén, a Watt-tengeren.

A mindössze 950 lakosnak és egy magányos városnak otthont adó Schier elsősorban nemzeti park, amelyet dűnék és erdők borítanak, és amely Európa legtisztább strandjaival rendelkezik.

A szigetre a szárazföldi Lauwersoog holland faluból egy 45 perces kompjárattal lehet eljutni. Ha már ott vagyunk, a fehér homokos strandokon partra mosott borostyándarabok keresésével tölthetjük az időt, sárkányszörfözhetünk, vagy kerékpározhatunk és túrázhatunk a sziget több kilométernyi ösvényén.

2. Heimaey, Vestmannaeyjar, Izland

Az Izland déli partjainál fekvő, mindössze 4500 főt számláló Vestmannaeyjar (Westman-szigetek) Heimaey szigete mintha egy mesekönyvből lépett volna ki: smaragdzöld szikláin birkák legelésznek, tengerpartja fekete homokkal borított és a zord partvonalon tengeri barlangok ásítoznak. Már a kilátás is lélegzetelállító, ha Heimaey-ba érkezünk. A kikötőt magas sziklák veszik körül, és sokféle tengeri madárnak ad otthont, mint például a puffinoknak, az északi tüskésmadárnak és az északi túzoknak. 1973-ban egy vulkánkitörés 200 millió tonna hamuval és lávával borította be a területet. Ma teljes béke uralkodik, magányos túraútvonalakat fedezhetünk fel, és lenyűgöző óceáni kilátásban gyönyörködhetünk.

​3. Flores-sziget, Azori-szigetek, Portugália

Flores-sziget

Fotó: Shutterstock

Az Azori-szigetek legnyugatibb részén fekvő Flores-sziget az egyik legtávolabbi sziget egy amúgy is távoli szigetcsoporton belül, és a természetbarátok paradicsoma. Mélykék krátertavak, élénkzöld lejtők, meredek völgyek, vízesések és forró források sorakoznak az 55 négyzetmérföldes, vulkanikus eredetű, nagyjából 3400 lakosnak otthont adó sziget látványosságai között.

Ezen a szigeten nincs környezetszennyezés, nincs stressz, nincs zaj, a tenger pedig lenyűgözően tiszta, mélykék.

Flores egyik legvarázslatosabb helye a Rocha dos Bordőes, egy növényzettel borított bazaltoszlopokból álló geológiai képződmény, amely úgy néz ki, mintha egy dinoszauruszos film háttere lenne.

​4. Naustholmen, Norvégia

A látogatók az észak-norvégiai Bodø-ból hajóval közelíthetik meg ezt a magánszigetet, amely Randi Skaug norvég kalandoré, az első norvég nőé, aki megmászta a Mount Everestet. A Naustholmen vendégeként három házban elosztott szobákban lakhatunk, és a napjainkat a fehér kajakozással vagy túrázással tölthetjük a közeli hegycsúcsokon. Vagy csak hintázhatnak egy függőágyban (amelyben aludni is lehet), miközben körülvesz e távoli hely csendje és szépsége. További programként ebédelhetünk a tűz mellett, túrázhatunk a látványos Nordskot Traverzen, vagy hallgathatunk mini koncertet egy helyi barlangban.

​5. Tiree-sziget, Skócia

Tiree-sziget

Fotó: Shutterstock

Egy pillantás a türkizkék és mély zafírszínű vízre és a tökéletes szörfhullámokra, és máris világos, miért nevezik a Tiree-szigetet néha az északi Hawaii-nak. A Skócia nyugati partjainál fekvő Belső-Hebridák szigetcsoport legnyugatibb szigete, a 19 kilométer hosszú Tiree-sziget enyhe éghajlatáról, tiszta levegőjéről és gyönyörű fehér homokos strandjairól ismert. Az évente megrendezett Tiree Music Festival minden júliusban akár 2000 résztvevőt is vonz a skót népzenei programjaira, de a sziget sík séta- és kerékpárútjai is csak rád várnak. Tiree-re négyórás kompjárattal érhetünk el Obanból, vagy a Loganair Obanból vagy Glasgow-ból induló járataival.

Ez is érdekelhet: Két embert vár az „álommunkával" kecsegtető skót sziget

​6. Fasta Åland, Finnország

A Svédország és Finnország között a Botteni-öbölben található Åland-szigetcsoport több mint 6500 szigetből áll, amelyek közül csak körülbelül 60 lakott. A szigetek autonóm régióként Finnországhoz tartoznak, de mindössze 40 kilométerre vannak Svédországtól, és a svéd a hivatalos nyelvük. Fasta Åland − a szigetcsoport legnagyobb szigete − jó kiindulópont a felfedezésekhez. Túrázzunk kerékpárral a közeli szigetekre, amelyeket kompok és hidak kötnek össze, vagy állapodjunk meg egy szaunával és tengeri kilátással rendelkező nyaralóházban.

​7. Skyros, Görögország

Skyros-sziget

Fotó: Shutterstock

Az olyan görög szigeteket, mint Szantorini és Mykonos a nyári hónapokban elárasztják a turisták. Az elszigeteltebb élményért inkább északra, Skyros-sziget felé vegyük az irányt. Az Égei-tenger északnyugati részén található, nagyrészt lakatlan Skyros a görög szárazföldről repülővel, valamint más közeli görög szigetekről komppal érhető el.

A szigeten felfedezhetünk eldugott tengerpartokat, egy bizánci várat, amely a város és a tenger fölé magasodik, sőt, még egy ősi miniatűr lófajtát, a szkírosi lovat is, amely csak ezen a szigeten él vadon.

Forrás: CNN Travel

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk