brown and white floral round table

A világ legboldogabb országaként ismert Finnországnak van egy titka, amelyet a világ többi része elmulasztott felfedezni és lelkesen követni. Ez a finn kultúra egyik alapeleme - egyfajta létforma -, és egyedülálló módon épül be a mindennapi életbe. Szóval, mi ez a rejtett gyöngyszem? A finn szauna.


Az 5,5 millió lakosú Finnországban 3,3 millió szauna található. Becslések szerint a világ szaunáinak egyharmada Finnországban található. Találhatunk óriáskerékre szerelt szaunakocsikat, konferenciatermekben elhelyezett szaunákat, úszó szauna tutajokat, szaunabuszokat, sőt, még egy Burger Kingben lévő szaunát is. A családi házakban is vannak szaunák - olyan high-tech szaunák, amelyeket a munkából hazafelé menet egy telefonról lehet bekapcsolni. A szaunázás annyira szerves része a finn életnek, hogy 2020-ban felkerült az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Definíció szerint a szauna egy finn gőzfürdő, ahol a vizet forró kövekre dobják. Több ezer évvel ezelőtt a finn szaunák csak lyukak voltak a földben. Ahogy fejlődtek, kis épületekké váltak, három fallal, bejárattal, állatbőrből készült tetővel és tűz mellett rakott kövekkel. Ma három fő szaunatípus létezik: a fából készült, az elektromos és a füstszauna. A legelterjedtebb típusok az elektromos és a fából készültek, de a füstszauna - a legrégebbi - a finnek körében a legkedveltebb. Vannak egyedi szaunák is országszerte. A főváros szívében található a SkySauna, amely egy óriáskerék kocsijában található. Öt utas fér el benne, és hihetetlen kilátás nyílik Helsinkire. Minden egyes forduló körülbelül hét percig tart.

Vagy edd meg a Whoppered és pihenj a Burger King bérelhető szaunájában is. A szauna 15 fő befogadására alkalmas, és tévék és videojátékok szolgálják a szórakozást. A svéd határhoz közeli hegyekben működik a szauna-gondola. Egy intenzív síeléssel töltött nap után a látogatók három 20 perces utazást kapnak, amelyekről lélegzetelállító kilátás nyílik Lappföldre. A szauna tutajok (vagy Saunalautta, azaz szaunával ellátott lakóhajó) egy tavon úsznak, és némelyikükhöz még terasz és pezsgőfürdő is tartozik. És nehogy elfelejtsük a szaunabuszt, amelyhez karaoke gép is tartozik, így izzadva énekelhetsz. Még a finn parlament is tart informális üléseket a saját szaunájában.

A kutatások azt mutatják, hogy az intenzív meleg, majd a hirtelen jött hideg endorfinszintet biztosít. Az úszás után rendkívül ellazultnak, ugyanakkor energikusnak és vidámnak éreztem magam. Legyen tisztában azzal, hogy kockázatokkal is jár, különösen azok számára, akik szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek. A szaunában való izzadás köztudottan megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, a meleg pedig csökkenti az izomfájdalmakat és javítja az alvás minőségét. A szaunázás legfőbb előnyei közé tartozik a relaxáció és a stresszoldás.

A finn szaunázás élményébe fontos rituálék is beépíthetők. Például vihta vagy vasta - egy köteg friss nyírfaág - segítségével ostorozhatja magát. Előbb csepegtesse meg illóolajokkal. A helyiek úgy vélik, hogy ez igazán jót tesz a bőrnek. A nyilvános vegyes nemű szaunákban, különösen a füstszaunákban fürdőruha kötelező. Az elkülönítettekben azonban a születésnapi öltözék is elfogadható.Bár a szaunákat nem mindig használták gőzfürdőnek, mindig is központi szerepet játszottak Finnország identitásában.

A szaunákat jellemzően még azelőtt építették, hogy az ember otthona felépült volna. Ezért az egész család ebben a helyiségben töltötte az időt, amíg a házuk elkészültére vártak. Az idők során a szaunák a szülés helyszínei voltak, ahol az elhunytakat temetés előtt megmosták (úgy gondolták, hogy a világba való be- és kilépés helye), a húsok pácolására, főzésére és a betegek gyógyítására szolgáló hely. A szaunákat hagyományosan a legtisztább helynek tartották.

(Forrás: Travel+Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk