táncolóó pár
Mi tesz boldoggá egy országot? A könnyen elérhető minőségi egészségügyi ellátás, a magas várható élettartam, a pénzügyi stabilitás, a szabadság, a társadalmi kapcsolatok és mindezek kombinációja. De hogyan lehet rangsorolni egy olyan minőséget, amelyet szinte lehetetlen számszerűsíteni? A World Happiness Report az elmúlt kilenc év során ezt vállalta magára, és rengeteg adatra támaszkodva – leginkább a Gallup World Poll felmérésére – meghatározta, hogy a világ egyes országai hogyan állnak a boldogság, vagy ahogy a jelentés nevezi, az „átlagos nemzeti életértékelés" tekintetében.

A szokásos adatok figyelembe vétele mellett a csoport idén áttekintette a COVID-19 hatását az emberek életminőségére, figyelembe véve a mentális egészségtől és a szociális interakcióktól kezdve a munkahelyi biztonságon át a kormányok világjárványra adott válaszáig. Eredményeik rávilágítanak azokra az országokra, amelyek nemcsak boldog, magas életminőséget biztosítanak lakosaiknak, hanem a viharos járványidőszakban is jólétet biztosítottak polgáraiknak.

Finnország 

A hideg és sötét telek ellenére az északi életmód egyértelműen jól áll a finneknek, akiknek köszönhetően az ország immár harmadik egymást követő évben a World Happiness Report első helyén áll (2017-ben az ötödik helyen álltak). A 7,889-es pontszámmal Finnország ismét feladta a leckét a többi nemzetnek a társadalmi támogatás, az egészség, a várható élettartam, a szabadság vagy a korrupcióhoz való viszonyulás tekintetében.

A boldogságérzetet pedig csak növeli az ország gyönyörű természeti adottsága.

Izland

Az északi szigetországot a turisták a forró forrásokkal, vulkánokkal, gejzírekkel és lenyűgöző tengerparti vízesésekkel teli tájaiért szeretik elsősorban. De ugyan Izland az utóbbi években a turisták körében is népszerű célpont, a helyiek olyan életminőséget élveznek, amely a World Happiness Report második helyére emeli őket (2020-ban a negyedik helyről a második helyre léptek előre).

Dánia 

Norvégia és Svédország, valamint az európai szárazföld közötti szakadékot áthidaló, vízben gazdag ország számos gyönyörű szigettel rendelkezik, ahogy az ikonikus Nyhavn kikötővel és a egy példaértékű fővárossal, Koppenhágával.

Az ország a 2020-as második helyről 2021-ben a harmadikra esett vissza, de évek óta következetesen a világ öt legboldogabb országa között foglal helyet – ahogy más listákban is az élen járnak.

Svájc

Az északi és skandináv országok sorát megszakítja Svájc, a Franciaország, Németország, Ausztria és Olaszország közé ékelődő kis ország. A világ legszebb hegyei között fekvő Svájcban festői alpesi falvak, gyönyörű tavak, síközpontok, túraútvonalak, valamint világhírű óra- és csokoládéipar található.

Az ország többek között stabilan magas GDP-vel büszkélkedhet, ami anyagi biztonságot és élhető mindennapokat nyújt a lakosainak.

Hollandia 

A turisták által kedvelt Amszterdam csatornáiról, biciklibarát utcáiról, múzeumairól és arról a házról ismert, ahol Anne Frank a II. világháború alatt rejtőzködött. Amellett, hogy az ország évről évre lenyűgöző számú látogatót vonz, nagyon boldog helyieknek ad otthont, ami a 2021-es World Happiness Report ötödik helyét eredményezte.

Svédország 

A skandináv nemzetek közül Svédország is magas pontszámmal szerepel a lista elején. A tengerparti szigetekben, gleccseres hegyekben, hatalmas erdőkben és tavakban gazdag országban is kifejezetten boldogak a helyiek. Bár Svédország népessége a fővárosban, Stockholmban és a nagyvárosokban, Göteborgban és Malmőben a legsűrűbb, az ország biztosítja polgárai számára többek között a természethez való hozzáférést, a hosszú élettartamot, az erős társadalmi támogatást és az alapvető szabadságjogokat.

Németország 

Németország a 2020-as 17. helyről 2021-ben a hetedik helyre lépett előre, és ezzel az ország bekerült a jelentés áhított top 10-es rangsorába. A nagyobb méretű európai országnak közös határai vannak néhány, a World Happiness Report által élre rakott országgal, köztük Dániával, Svájccal és Hollandiával.

Amellett, hogy boldog életet biztosít az embereknek, Németország rengeteg dologról híres – leginkább a művészetekben és éjszakai életben gazdag fővárosáról, Berlinről, valamint az évente megrendezett müncheni Oktoberfestről.

Norvégia 

A skandinávok által dominált rangsorból nem maradhat ki Norvégia sem, amely 2021-ben a nyolcadik helyen végzett. Ez némi visszaesést jelent a 2020-as ötödik helyezéshez és a 2019-es harmadik helyezéshez képest, de megerősíti az országnak a World Happiness Reportban elért kiemelkedő általános jó teljesítménnyét . A Svédországgal határos tengerparti ország a vikingek országaként ismert, tájképét fjordok, hegyek és óriási gleccserek jellemzik.

Új-Zéland 

Új-Zéland kilencedik helyezése nagy szó, ha figyelembe vesszük, hogy ez az egyetlen nem európai ország, amely felkerült a 2021 top 10-es listára. Az ország a 2020-as nyolcadik helyről kissé visszacsúszott de évről évre erős versenyző a boldogság terén, köszönhetően (többek között) erős szociális támogatási rendszerének és az alacsony disztópia-érzetének.

Ausztria

Épphogy bekerült a szomszédos Ausztria, amely gyönyörű hegyeiről, remek síeléseiről és Bécs kiemelkedő kulturális jelentőségéről is híres. A természeti adottságok, a sport és a művészet mellett Ausztria továbbra is jól szerepel más boldogsági tényezőben, köztük a nagylelkűség, a GDP és a várható élettartam tekintetében.

Míg a szomszédunk a tizedik helyen, addig Magyarország jócskán lemaradva a 43. a rangsorban.

(Travel and Leisure)

A figyelmetekbe ajánljuk