utazás autóval

A legbefogadóbb országok: meglepő helyszínek kerültek a lista élére

Sokféleképpen lehet arra válaszolni, hogy melyik ország a „legbefogadóbb". Nem véletlen, hiszen egy szubjektív kérdésről van szó: ha egy tucat utazót kérdezünk meg a témában egy tucat különböző választ fogunk rá kapni. A Passport Index azért megpróbálta megválaszolni a kérdést, amit úgy értelmeztek, hogy a legbefogadóbb országok azok, amelyek a legkevesebb határkorlátozással rendelkeznek. Ezek alapján meglepő lista alakult ki.

Melyik a legbefogadóbb ország a jelentés szerint?

A Passport Index legújabb rangsorában 21 ország holtversenyben áll az első helyen a „legbefogadóbb" címért, mutatja be a jelentést a Euronews.

Angola, Bolívia, Burundi, Kambodzsa, Comore-szigetek, Elefántcsontpart, Dzsibuti, Etiópia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon, Guinea, Bissau-Guinea, Malawi, Maldív-szigetek, Mikronézia, Nigéria, Ruanda, Szomália, Dél-Szudán, Kelet-Timor és Tuvalu: a felsorolt helyszíneken 198 országból vízum nélkül (vagy érkezéskor vízumot adva) fogadják az utazókat.

A spektrum másik végén Afganisztán, Észak-Korea és Türkmenisztán holtversenyben a 83. helyen áll. Ez a három ország egyetlen országba sem kínál vízummentes utazást.

Ez is érdekelhet: Új életet kezdenél külföldön? Az 5 legjobb ország, ahol egyszerűen megteheted

Melyik európai ország a legbefogadóbb?

A Passport Index elemzése szerint Európában a legbefogadóbb ország Örményország, amely 135 országnak kínál laza vízumszabályokat, ezzel pedig a 26. helyen áll az összesített rangsorban. Az európai összevetésben Koszovó a második helyen végzett 109 országgal, míg Moldova 103 ország állampolgárainak kínál egyszerű belépést.

A legtöbb európai ország már kevésbé megengedőbb, 92 országnak kínálnak csak vízummentes vagy érkezéskor kiadandó vízumot. Ezzel a rangsor középső, 45. helyén 35 európai ország áll holtversenyben, ami a schengeni övezet szabályainak köszönhető. Itt egyébként még mindig tömeges tárgyalások zajlanak az országok közötti vízumszabályozásról.

Mely országoknak van a legerősebb útlevele?

A lista egyébként hasonló, csak kacifántosabb az évente bemutatott globális útlevélindexnél, amely a világ legerősebb útleveleit rangsorolja. Ebből egyébként kiderül, hogy a különböző országok között hatalmas szakadék tátong mobilitás terén. Az Egyesült Arab Emírségek útlevelével rendelkezők például 180 országba utazhatnak vízummentesen, míg például az afgán állampolgárok már csak 38 országba.

A fenti lista élmenői jól láthatóan a legtöbb utazó előtt megnyithatják a határaikat, de a szívességet már ritkán viszonozzák: beszédes, hogy az etióp utazók például csak 53 országba utazhatnak vízummentesen, annak ellenére, hogy az ország 198 országból fogad látogatókat.

Biztató hír viszont, hogy a Passport Index szerint szinte minden országban emelkedett az utazási szabadság: az útlevéllel rendelkezők átlagosan 16 országgal több országba juthatnak be

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk