útlevél

Kiderült, melyik európai ország útlevele a legerősebb – nem az, amelyikre tippelnénk

Nem Németországé és nem is Finnországé a legerősebb európai útlevél egy új elemzés szerint: a kontinensen Olaszország útlevele számít a „legjobbnak", világviszonylatban pedig a harmadik legerősebb útlevél a világon, közvetlenül Szingapúr és Japán mögött.

A SchengenVisaInfo.com. szerint 2023-ban az olasz útlevéllel rendelkezők lényegében erőfeszítés nélkül utazhatnak a világ legtöbb országába, különösen a világ legnépszerűbb úti céljaira, ráadásul kevesebb bonyodalommal is jár vele utazni, mint bármely más európai uniós útlevéllel.

A VisaGuide.World által készített új útlevélindex szerint (elmondásuk szerint az index először rangsorolja az útleveleket átfogóbb és pontosabb módon) Olaszország az indexben 88,28 pontot kapott a 100-ból, míg az első két helyezett, Szingapúr és Japán 90,28, illetve 90,01 pontot.

Ez is érdekelhet: Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni: ezek a világ legdrágább turisztikai látványosságai

​45 országnak elég az olasz személyi igazolvány is 

Az elemzésből az is kiderült, hogy az olasz állampolgárságú utazók a világ 45 országába léphetnek be csupán egy érvényes személyi igazolvánnyal, vízum és útlevél nélkül.

Ide tartoznak a 27 schengeni övezet országai, a négy nem schengeni EU-tagállam (Írország, Bulgária, Ciprus és Románia), az európai mikroállamok (Andorra, Monaco, San Marino és Vatikánváros), valamint Albánia, Egyiptom, Grúzia, Gibraltár, Koszovó, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Tunézia és Törökország.

Érdekesség, hogy csupán három olyan ország van, amelynek állampolgárai több országba jutnak be csak személyi igazolvánnyal: Németország (51), Lengyelország (50) és Franciaország (49), míg a magyar állampolgárok ugyanannyi országba juthatnak be személyi igazolvánnyal, mint az olaszok (45).

Az olaszoknak csupán 28 országba kell vízumot kiváltani, és 100 országba léphetnek be vízum nélkül, például az Egyesült Királyságba, Barbadosra, Hongkongba, Izraelbe, Indonéziába és Marokkóba.

A lista elején szokás szerint európai országok állnak: Olaszország után Finnország, Németország, Spanyolország, Dánia, Luxemburg, Ausztria és Svédország következik. Érdekesség, hogy az ehhez hasonló indexeken a magyar útlevél is általában az első 10-ben szerepel, ezúttal viszont a 22. helyre került 86,72-es pontszámmal. A teljes listát ITT lehet böngészni.


A figyelmetekbe ajánljuk