szerencsesüti

Kiderült, mi okozza az agyunkban a türelmetlenséget

Kiderült, hogy a boldogsághormonnak kulcsszerepe van abban is, hogy milyen könnyen veszítjük el a fejünket.


Okinawai tudósok korábban kapcsolatot mutattak ki az agyunk szerotoninja és az impulzív viselkedés, azon belül is az agresszív viselkedés mögött. Most ugyanez a csapat egy másik kutatást is elvégzett, amiben szintén az impulzivításra koncentráltak, de ezúttal a türelem volt célkeresztben. Elvégeztek egy bonyolult kísérletet egerekkel, optikai szálakat operálva az agyuk meghatározott részeire, amikről korábban kimutatták, hogy károsodásuk növelheti az impulzív viselkedést.

Megfigyelték, hogyan reagálnak szerotonin stimulációra, utána pedig két csoportra osztották őket. A fele genetikailag módosítva lett egy olyan proteinnel, ami szerotonint bocsájt ki a szervezetükben stimuláció révén, ezek a példányok időről-időre egy feladat végrehajtása révén jutalmat kaptak, időnként pedig meg is lepték őket étellel. A másik csoporttól ezzel szemben teljesen megvonták a stimulációt.

Az eredmény alapján direkt kapcsolat lehet a türelmünk és a szerotoninszintük között. Azt tapasztalták a kutatók ugyanis, hogy amikor nem etetési időben adtak ételt a kísérleti példányoknak, hanem meglepték őket vele, akkor általában sokkal türelmesebben várták meg, amíg megkapják jutalmukat. Amikor ugyanis nem vártak valamit, de kaptak, akkor a meglepetés öröme okozta szerotonin türelmesebbé tette őket. Ezzel szemben a másik csoport sokkal impulzívabban és türelmetlenebb viselkedést tanusított.

(Forrás: Big Think)

A figyelmetekbe ajánljuk