vilégvége

A világ vezető tudósai figyelmeztetnek a világ végére

Több stanfordi tudós csatlakozott Scott Pelleyhez a CBS 60 Minutes című műsorában, hogy megvitassák a tömeges kihalási válságot. Azonban sajnos senkinek nem volt jó híre.


Tony Barnosky, a Stanford biológusa, elárulta, hogy a kihalási arányok napjainkban százszor gyorsabban mozognak, mint valaha a Föld négymilliárd éves történetében. Ez a gyors népességfogyás pedig azt jelenti, hogy a bolygónk jelenleg a dinoszauruszok óta a legsúlyosabb tömeges kihalási epizódját éli. És bár maga a Föld többször is felépült a tömeges kihalási eseményekből, a bolygónkon akkoriban létező élőlények túlnyomó többsége erre nem volt képes.

Ez is érdekelhet: Világvége első kézből: így fognak kinézni a Föld utolsó szelfijei

Sajnos, ebbe mi, emberek is beletartozhatunk – vagy legalábbis a technológiai civilizációnk kellékei.

Én és a kollégáim túlnyomó többsége úgy gondolja, a következő néhány évtizedben vége lesz annak a fajta civilizációnak, amelyhez hozzászoktunk

– mondta Barnosky kollégája, Paul Ehrlich, aki szintén megjelent a műsorban.

A kutatók szerint, még ha az embereknek sikerül is valamilyen formában túlélniük, a tömeges kihalás széles körű hatásai – amelyek magukban foglalják az élőhelyek pusztulását, a természetes tápláléklánc megszakadását, a talaj használhatatlanná válását– a modern társadalom összeomlását okoznák.

Olvasd el ezt is! Vajon tényleg ilyen lesz a Föld utolsó pillanata?

Túlzás azt állítani, hogy megöljük a bolygót, mert a bolygó rendben lesz. A saját életmódunkat végezzük ki

– tette hozzá Barnosky.

Más szóval? Ha az emberek nem korrigálják drasztikusan lépéseiket, akkor a pusztítás, amit a bolygón okozunk, nagyon kellemetlen módon fogja ezt megtenni helyettünk.

Ehrlich szerint a problémát a „túl sok ember, a túl sok fogyasztás és a növekedés iránti mánia" jelenti:

Az emberiség nem fenntartható. Ahhoz, hogy a mi életmódunkat az egész bolygó számára fenntartsuk, még öt Földre lenne szükség. Az erőforrások, amelyekre szükségünk lenne, az életünket fenntartó rendszerek, amik természetesen a biológiai sokféleséget jelentik, és amit kiirtunk. Az emberiség tehát irdatlan gyorsasággal rohan a vesztébe.

A figyelmetekbe ajánljuk