világvége szabadság szobor

4 alkalom, amikor véget kellett volna érnie a világnak

A történelem során az emberek mindig is próbálták megtippelni a világvégét, a következő előrejelzés 2023-ra szólt (Ian Gurney bibliatudós jóslatai szerint). Mielőtt mindenki pánikba esne, vigasztaljon minket az armageddon előrejelzésének jelenlegi sikerességi aránya: 0%. Ezt szem előtt tartva, íme négy példa arra, hogy a világnak állítólag mikor kellett volna véget érnie.


III. Ince pápa – 1284

A középkori pápák közül az egyik leghatalmasabb és legbefolyásosabb egyházfőjeként ismert III. Ince pápa a keresztes hadjáratok hatókörét jelentősen kiterjesztve fáradhatatlanul háborúzott a Szentföld visszaszerzéséért. 1216-ban bekövetkezett halála előtt megjósolta Krisztus második eljövetelét, és ezt szorosan összekapcsolta az iszlám felemelkedésével. Az iszlám növekvő népszerűségét az Antikrisztus uralmaként határozta meg, és úgy vélte, hogy a második eljövetel minden bizonnyal küszöbön áll.

Úgy tartotta, hogy a világnak 666 évvel az iszlám születése után (ami 618-ban volt) lesz vége, és a második eljövetelt 1284-re tette.

Ez is érdekelhet: Tudósok szerint ez a 4 világvége-verzió valamelyike bekövetkezik

Johannes Stöffler –1524

1499-ben Johannes Stöffler elismert német csillagász és matematikus jóslatai szerint, a világot 1524. február 20-án egy óriási árvíznek kellett volna sújtania, amely után víz alá került volna az egész civilizáció. Számításait a Halak vízjegyében bekövetkező több bolygóegyüttállásra alapozta.

Több mint 100 különböző röpiratot adtak ki Európa-szerte, amelyekben Stöffler jóslatának hírét terjesztették. Pánik tört ki, és a csónakgyártó üzletág hatalmas tőkét kovácsolt belőle. Egy német nemes, von Iggleheim gróf még egy háromemeletes bárkát is épített a Rajnán.

Ahogy a feltételezett végítélet napján enyhe eső kezdett esni, lázadás tört ki Iggleheim bárkája mellett, miközben az emberek igyekeztek a fedélzetre jutni. Az eseménynek több halálos áldozata volt, köztük a gróf, akit halálra dobáltak kövekkel.

Stöffler később újraszámolta a jóslatát 1528-ra, de addigra a hírneve – érhető módon – már romokban hevert.

Millerita mozgalom  – 1843-44

William Miller amerikai baptista lelkész indította el a 19. század közepén a millerizmus néven ismert vallási mozgalmat. A millerista lapok széles körű megjelenése Észak-Amerika-szerte segítette hitük elterjedését. A terjeszkedő mozgalom gyorsan növekedett, fő tanításaik között pedig Jézus Krisztus második eljövetele szerepelt. Úgy vélték, hogy a jelentős esemény 1843-ban, de legkésőbb 1844. október 22-én bekövetkezik. Az eljövetel során a Földet tűz emésztené el, míg a kiválasztottak Krisztussal az oldalukon a mennybe emelkednének.

A milleristák több százezer követőtáborral rendelkeztek, akik mindannyian hittek a népszerű elméletében. Amikor azonban a dátum eljött Krisztus pedig nem, az emberek kiábrándultak Millerből. A történelemben ezt a nagy csalódás időszakának hívták.

Ez is érdekelhet: Világvége első kézből: így fognak kinézni a Föld utolsó szelfijei

Halley-üstökös – 1910

A 18. század közepén az angol csillagász, Edmond Halley fedezte fel az üstököst, amely 75-79 évente látható a Földről. Az elmúlt kétszáz évben 1835-ben, 1910-ben és 1986-ban jelent meg.

Az 1910-es érkezését megelőzően azonban a dolgok kissé elszabadultak, az emberek pedig világszerte azt hitték, hogy az üstökös a Föld pusztulását fogja okozni. Ez az elmélet az üstökös csóvájában található cianogén nevű mérgező gáz felfedezéséből eredt.

Az üstökösnek 1910-ben viszonylag közel kellett volna kerülnie a Földhöz, ez pedig arra késztette Camille Flammarion francia csillagászt, hogy kijelentse, a mérgező gáz átitatja a légkört, és valószínűleg kioltja az életet a bolygón. Tömeghisztéria tört ki.

A gázálarcok eladása világszerte az egekbe szökött, miközben gátlástalan opportunisták elkezdték forgalmazni a koktél elleni tablettákat és esernyőket. Végül a gáz annyira eloszlott, hogy a Föld mindenféle kellemetlen hatás nélkül megúszta a jeles eseményt.

A figyelmetekbe ajánljuk