bunker
Úgy tűnik, pár milliárdos már a túlélésre készül.

A The Guardian hétvégi cikkében jelent meg Douglas Rushkoff médiaelméletíró különös írása: Rushkoff elmondása szerint öt szupergazdag emberrel titokban találkozott, hogy azok tippeket kapjanak, hogyan élhetnének túl egy esetleges politikai káoszt vagy a klímakatasztrófát.

De nem a megújuló energiaforrásokra vagy az újjáépítési tervekre voltak kíváncsiak: inkább az volt a kérdésük, hogy „hogyan akadályozhatják meg, hogy az őrök ellenük forduljanak", illetve hogy hogyan tarthatják biztonságban az élelmiszerraktárakat, hogy azokat ne fosszák ki.

Próbáltam szót érteni velük.Társadalompárti érveket hoztam fel a partnerség és a szolidaritás mellett, mint a közös, hosszú távú kihívásaink legjobb megközelítései. Forgatták a szemüket, mert ez számukra hippi filozófiának hangozhatott

– írta Rushkoff

Rushkoff azt is leírta, hogy a szupergazdagok igyekeznek elegáns bunkereket szerezni maguknak, őt pedig több poszt-apokaliptikus termékeket áruló cég is megkereste, hogy segítsen eladni a termékeiket.

Például a Vivos nevű startup olyan földalatti luxuslakásokat árul, amelyeket rakétasilókba és más, használaton kívüli katonai helyekre lehet telepíteni. A bunkerekben medencék, játékok, filmek és éttermek is vannak.

Rushkoff szerint azonban a jelenség óriási probléma, hiszen szerinte ezek a bunkerek csak elodázzák az elkerülhetetlent: a földalatti, függőleges kerti építményeik és a menedékhelyekhez való röghöz kötöttség még nehezebbé teszi a hosszú távú túlélést.


A figyelmetekbe ajánljuk