Kiderült, hol élnénk túl a világvégét a legnagyobb eséllyel
Photo by Andres Iga on Unsplash
underground house covered with green grass and plants

Kiderült, hol élnénk túl a világvégét a legnagyobb eséllyel

A kiválasztott szigetek sikeresen izolálhatnák magukat katasztrófa esetén.

Számos civilizáció elbukott már háborúkban, belső konfliktusban vagy a belső források felélése miatt. Egy most megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy a bolygó országai mennyire teljesítenének jól egy esetleges globális összeomlást követően.

A szempontok között szerepelt például az élelmiszertermelés, a határvédelem vagy a lakosság villamosenergiával való ellátása.

Az Anglia Ruskin Egyetem munkatársai, Nick King és Aled Jones szerint a Föld összeomlása már nem légből kapott gondolat, amelynek okozói között az egyre nagyobb pénzügyi válságok, a klímaváltozás, a környezet pusztulása, a véges erőforrásaink és a népességnövekedés is szerepel. De egy világjárvány is simán okozhatja a bolygó végét.

Ezekre a problémákra a kutatók szerint Új-Zéland, Izland az Egyesült Királyság, Tazmánia, és Írország tudná a legjobb választ adni. Közülük is Új-Zéland kiemelkedő. A szigetországokban a klíma is elviselhető lenne, ha drasztikus, 4 Celsius-fokos felmelegedés következne be.

Egyébként nem ez az első kimutatás, amely szerint Új-Zéland jól szerepelne egy világvégében a környezeti adottságai miatt. Nem véletlen, hogy egyre több külföldi itt vásárol magának ingatlant, amolyan világvége-befektetésként – ettől persze az ország ingatlanárai is szépen felmentek.

(The Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk