Villámlás
Fotó: Getty Images

A vörös lidércek csak pillanatokra láthatók az égbolton

Ritka vörös lidércet sikerült levideóznia az űrből a NASA asztronautájának

Egy rendkívül ritka égi jelenséget, úgynevezett vörös lidércet sikerült lencsevégre kapni, ráadásul nem is akárhonnan: a fotót a NASA egyik asztronautája az űrből készítette.
A légkör tele van különös jelenségekkel, de talán egyik sem annyira lélegzetelállító és egyedi, mint az úgynevezett vörös lidérc. A név egy magaslégköri jelenséget takar, amelyek jellemzően viharfelhők fölött jelentkeznek, egy időben a villámokkal, de csak a másodperc tört részéig láthatók, a magasságuk pedig elérheti akár a 90 kilométert is.

Ez is érdekelhet! Úgy tűnik, ez a növény még a Marson is képes megélni

Nos, ezt a rövidke pillanatot sikerült megörökítenie Matthew Dominick űrhajósnak – számol be a hírről a Space nevű portál. A férfi az elmondása alapján a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről épp Dél-Afrika fölött készített fotósorozatot egy viharról és csak a képek megvizsgálása során vette észre, hogy az egyik képkockán feltűnik a vörös lidérc.

Rendkívül ritka jelenség. Nem is igazán tudok róla semmit, csak annyit, amennyit a Wikipédia ír

– írta a kép mellé Dominick, aki hozzátette, hogy szeretne szakemberekkel együttműködni, akik segíthetnének neki abban, hogy minél többször sikerüljön lencsevégre kapnia a jelenséget.


A portál emlékeztet rá, hogy a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről évek óta vizsgálják a villámlásokat és a viharokat, hiszen egészen más megvilágításba helyezheti őket az, hogy felülről is láthatóvá válnak. Többek közt így sikerült Andreas Mogensennek fejjel lefelé álló villámokat lefotóznia 2015-ben, ami után a képek bejárták a világsajtót.

Ezek a kutatások már csak azért is különösen fontosak, mert egy 2023-as konferencián már arról beszéltek tudósok, hogy könnyen lehet, hogy a heves villámlással járó viharok hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kialakulásához.

A figyelmetekbe ajánljuk