Klímaváltozásról tudósít egy kutyaólat ídéző műhold

A klímaváltozás megértése szempontjából jelentős műholdat lőttek ki néhány napja Kaliforniából a világűrbe. Mutatjuk a videót!


A Sentinel-6 Michael Freilich műhold, amelyet Jason-CS missziónak is neveznek, egy műholdas magasságmérő, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) fejlesztett ki. A Sentinel-6-s műholdnak még „neve" is van: Michael Freilich-nek hívják és a világ óceánjainak mérésének elsődleges eszközévé vált.

A Sentinel-6 műholdat a NASA Földtudományi Osztályának egykori igazgatója, Michael Freilich tiszteletére nevezték el, aki fontos szerepet játszott az űralapú óceánmérések előmozdításában.

A műhold mérőeszközei nemcsak a tengerszint emelkedését követik majd, hanem a vízmozgásokat is hivatott feltárni. Az 1,3 tonnás Sentinel-6 műholdat – amely kifejezetten hasonlít egy kutyaólra – a Vandenberg bázisról vitték a SpaceX Falcon-9 rakétára.

Az űrbéli küldetések kimutatták, hogy a tengerszint globálisan emelkedik, a műhold által mért 28 éves időszak alatt évente 3 mm-el. A legfrissebb adataik még azt is sugallják, hogy általános gyorsulás van folyamatban: a legutóbbi feljegyzések szerint már 4 mm-es éves növekedésről van szó.

(forrás:bbc.com)

A figyelmetekbe ajánljuk