A Nemzetközi Űrállomás

Oroszország feltett szándéka, hogy 2030-ra megépítse egy tervezett új űrállomás négy modulból álló magját – közölte a napokban a Roszkoszmosz űrügynökség a Reuters szerint.


Oroszország eddig az Egyesült Államokkal és más országokkal közösen vett részt az űrprogramban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén – ez azon kevés területek egyike, ahol az oroszok még mindig együttműködnek az amerikaiakkal.

Mivel azonban az ISS élettartama a vége felé közeledik, Oroszország 2022-ben bejelentette, hogy kiszáll a projektből, és saját űrállomást épít. Az eredeti tervek szerint 2024 után léptek volna ki, de végül 2028-ig meghosszabbították részvételüket.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz a napokban megerősítette, hogy 2027-ben tervezik az űrbe bocsátani az új űrállomásuk első tudományos és energetikai modulját. Ezt 2030-ig három, 2031 és 2033 között pedig további két modullal bővítik majd – a menetrendet az ügynökség vezetője, Jurij Boriszov már alá is írta az objektum megépítésében részt vevő tizenkilenc vállalat igazgatóival.

A Roszkoszmosz azt is közölte, hogy a Boriszov által jóváhagyott ütemterv magában foglalja egy új, legénységgel ellátott űrhajó tesztrepülését, valamint a kilövéshez szükséges rakéták és a földi infrastruktúra megépítését.

A Nemzetk\u00f6zi \u0170r\u00e1llom\u00e1s

A Nemzetközi Űrállomás (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Az új állomás a közlemény szerint lehetővé teszi majd Oroszország számára, hogy

olyan tudományos és technológiai, nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági problémákat oldjon meg, amelyek az ISS orosz részén a technológiai korlátok és a nemzetközi megállapodások feltételei miatt nem voltak kivitelezhetőek.

Mint az ismert, Oroszország – akkor még Szovjetunióként – a hidegháború idején elképesztő mennyiségű pénzt fektetett az űrprogramba, aminek eredményeként 1961-ben Jurij Gagarin kozmonauta lett az első ember, aki eljutott a világűrbe.

Gagarin Vosztok 1 űrkapszulájába 13 napra elegendő élelmiszert pakoltak arra az esetre, ha a rakéta meghibásodna, és meg kellene várnia a természetes keringési pálya bomlását, hogy visszatérjen a Földre. Ez remek lehetőséget adott arra, hogy kipróbálják az űrben való étkezést – a történtekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A figyelmetekbe ajánljuk