Túlzás: így néz ki a mesterséges intelligencia szerint a „tökéletes" férfi és nő

Túlzás: így néz ki a mesterséges intelligencia szerint a „tökéletes" férfi és nő

Egy étkezési zavarokkal foglalkozó figyelemfelhívó csoport kipróbált pár mesterséges intelligencia által vezérelt képgenerátort, és a közösségi médiából már jól ismert irreális szépségszabványokkal találkoztak.


A Bulimia Project arra kérte a Dall-E 2, a Stable Diffusion és a Midjourney képgenerátorokat, hogy kifejezetten a közösségi média adataiból hozzák létre a tökéletes női testet 2023-ban, majd ugyanezt a kérést férfiakra vonatkozóan is megismételte a csapat.


Bulimia Project azt írta az eredményekről, hogy a Dall-E 2, a Stable Diffusion és a Midjourney által létrehozott képek szinte mindegyikén kisebb nők jelentek meg, de ezeknél a képeknél a női test legirreálisabb ábrázolásaival találkoztak. Ráadásul ugyanez elmondható az MI által generált férfi testalkatokról is, amelyek mindegyike úgy néz ki, „mint a testépítők photoshoppolt változatai".

Megállapították, hogy a mesterséges intelligencia által generált képek 40 százaléka irreális testtípusokat ábrázolt, a férfiak esetében valamivel többet. A képek 53 százaléka olíva bőrszínű embereket ábrázolt, és a generált emberek 37 százalékának szőke volt a haja.

A csapat ezután megkérte a generátorokat, hogy alkossanak egy általánosabb „tökéletes' nőt és férfit 2023-ban". Az eredmények szerint a két felkérés között a fő különbség az volt, hogy a közösségi médiaképek szexuális töltetűbbek voltak, és több aránytalan és irreális testrészt tartalmaztak.

Tekintettel arra, hogy a közösségi média algoritmusokat használ, amelyek azon alapulnak, hogy melyik tartalom kapja a legtöbb hosszan elidőző tekintetet, könnyen kitalálható, hogy az MI képei miért szexualizáltabbak. De csak feltételezhetjük, hogy az ok, amiért az MI olyan sok furcsa alakú változattal állt elő a közösségi médiában talált testalkatokról, az az, hogy ezek a platformok eleve irreális testtípusokat népszerűsítenek

– írta a csapat.

Az IFL Science megjegyzi, hogy az MI-generátorokban többször találtak már rasszista és szexista elfogultságokat, mivel előítéleteket is vesznek fel az adathalmazaikban. A The Bulimia Project megállapításai szerint a mostani tesztnél is elfogultak voltak a képgenerátorok az irreális testtípusok felé.

Hogy mennyire? Ide kattintva lehet böngészni a túlzó képek között.


A figyelmetekbe ajánljuk