ránctalanítás
Hogy hogyan iktassuk be a mindennapokba így önmagában, jó kérdés.

Amióta világ a világ, az emberiség a legkülönbözőbb praktikákat veti be a ráncok ellen. Elvileg az első bőrfeszesítő krémet egy görög fizikus alkotta meg 1800 évvel ezelőtt: vizet, olívaolajat és méhviaszt kevert össze, és az így kapott hűsítő zsíros krémet használták az ókori görög nők az arcukra és a testükre.

Nem véletlen, hogy komplett iparág lett az öregedésgátlókból, és az emberek rengeteg pénzt hajlandók költeni a ráncok eltüntetésére.

2020-ban az öregedésgátlók globális piacának értéke 58,5 milliárd dollár (körülbelül 22 ezer milliárd forint) körül mozgott, 2026-ra 88,3 milliárd dollárra (körülbelül 33 ezer milliárd forint) nőhet – írja a Vince a zmescience oldala alapján.

A cikkből kiderül, hogy az Oregoni Állami Egyetem tudósai felfedezhettek egy olyan halfajt, ami öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, azaz képes megakadályozni a ráncok kialakulását.

De mitől alakulnak ki? 

A ráncok kialakulása az öregedés természetes folyamata, ami azért következik be, mert az évek előrehaladtával a szervezet elasztin-, fehérje- és kollagéntermelő képessége csökken. Ezenfelül a bőr öregedési folyamatát felgyorsítja az UV-sugárzás is, ami az egyik legnagyobb „ráncosító" tényező.

És mi a csodahal?

A csendes-óceáni vékonybajszú tőkehal (Merluccius productus) bőrében lévő zselatin a kutatók szerint képes megőrizni a bőr fiatalságát.

A hal bőséges erőforrás, magas tápanyagtartalma régóta ismert. A mostani kutatásban viszont azt szerettük volna megtudni, milyen potenciális előnyök rejlenek az általában melléktermékként kezelt és kukába dobott halbőrben.

– mondta Jung Kwon, az Oregon State’s Seafood Research & Education Center adjunktusa a Marine Drugs című szaklapnak.

A tanulmány során azt találták, hogy a csendes-óceáni vékonybajszú képes bizonyos szintig újra aktiválni a bőrsejteket, ezzel megakadályozva az UV-sugárzás által okozott károkat. A hal pikkelye ráadásul antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ami ráerősít minderre.

A kutatók szerint az eredmények ugyan biztatóak, de további vizsgálatokra van szükség a hallal és annak bőrfiatalító hatásával kapcsolatban.


A figyelmetekbe ajánljuk