topless woman in blue panty

Sajnos sok téves mítosz létezik, amelyek az idők során tényként ivódtak belénk. A naptej csak nyárra való, igaz? Dehogy!


A Marie Claire brit kiadása egy új cikkben megkérdezte egy dermatológustól, hogy melyek a legnagyobb és legelterjedtebb tévhitek a Nappal szembeni védekezéssel kapcsolatban. Az első, amit említett, az, hogy csak nyáron kell naptejet használni, vagy amikor süt a nap. Még ha nem is látod a kék eget, az UV-sugarak jelentős része akkor is átjuthat a felhőkön, magyarázta. Szerinte a legjobb, ha naptejet használsz bármikor, amikor kint vagy a szabadban.

Másik mítosz, hogy a sötétebb bőrtónusúaknak nem kell naptejet használniuk. Az olívabarna vagy pigmentált bőrűek gyakran azt gondolják, hogy nincs szükségük naptejre, de a színes bőr is érzékeny az UV okozta károsodásokra, és védelemre szorul, magyarázta a doktornő. A sötétebb bőr viszonylag jobban védett a napkárosodástól, a természetes SPF értéke körülbelül 13,4, szemben a világosabb bőrűekkel, akiknek átlagosan 3,4 a SPF értéke.

De bár ez azt jelenti, hogy a nap okozta károsodások (ráncok, bőrlazulás és megereszkedés, hogy csak néhányat említsünk) kialakulása a sötét bőrűeknél kevésbé gyakori, mint egy korban egyenértékű fehér bőrű egyénnél, a sötét bőrtípusok még mindig érzékenyek a napkárosodásra.

Az is nagy mítosz, hogy minden napkrém véd a nap mindenféle károsodása ellen. Amikor fényvédő krémet választunk, keressük a magas (30-as vagy magasabb) SPF-et az UVB elleni védelemhez, és az UVA kör logót és/vagy 4 vagy 5 UVA csillagot az UVA elleni védelemhez, tanácsolta a megkérdezett dermatológus. A hagyományos napktejek általában nem rendelkeznek IR-A védelemmel, olyan termékeket kell keresnünk, amelyek hármas védelmet nyújtanak.

Szintén mítosz, hogy csak egyszer kell naptejet felvinni ahhoz, hogy egész nap védve legyünk. Annak ellenére, amit a csomagolás ígér, az úszás, az izzadás, a dörzsölés vagy a törölközés azt jelenti, hogy a végén eltávolítjuk a naptejet a testünkről. Sportolás után, vagy legalább kétóránként mindig kenjük be magunkat újra, ajánlotta a szakértő.

Továbbá az SPF-skála sem lineáris valójában a tévhitekkel ellentétben. Óriási különbség van a SPF nélküli és a mindössze 15-ös SPF által nyújtott védelem között. Az SPF 30 nem nyújt kétszer akkora védelmet, mint az SPF 15, annak ellenére, hogy magasabb szintű védelmet nyújt, ezért ne hagyjuk magunkat becsapni, tanácsolta az orvos. Hasonlóképpen a 20-as faktor sem kétszer olyan jó, mint a 10-es faktor - a 15-ös SPF az UVB-sugarak 93 százalékát blokkolja, míg a 30-as SPF 97 százalékát, az 50-es pedig 98 százalékát. Egyetlen naptej sem nyújt 100 százalékos védelmet.


A figyelmetekbe ajánljuk