szuperhold hegyekkel
Fotó: Ganapathy Kumar / unsplash

Szaturnusz-észlelés, meteorzápor és az év utolsó szuperholdja - mind augusztusban történik!

Nehéz felülmúlni a júliusi exobolygó-izgalmat, de az augusztus mégis megpróbálja. Ez az utolsó hónap, amikor a 2022-es három szuperhold egyikét még elcsíphetjük, és számos holdmisszió kezdete is − az év egyik legjobb meteorzáporával vegyítve.


A hónap éjszakai égi eseményeinek élményét − például a Szaturnusz rivaldafénybe kerülését −, távcsővel javíthatjuk, de a Perseidák meteorraj például szabad szemmel is megfigyelhető majd. (Persze egy fényszennyezés nélküli helyszín növeli a látási esélyeket).

Készen állsz, hogy beírd a naptáradba az augusztusi asztronómiai eseményeket? Íme 5 égi jelenség a Travel + Leisure ajánlójából, amiket nem szabad kihagyni idén.

Augusztus 2.: Dél-Korea első Hold-missziójának indítása

Augusztus 2-án este Dél-Korea jelentős űrbéli mérföldkőhöz érkezett: a Korea Pathfinder Lunar Orbiter, becenevén Danuri, a SpaceX Falcon 9 rakétájával nekivág az űrnek. Ez az ország első Hold-expedíciója: az űrhajó legalább egy évig kering majd a Hold körül, a Hold felszínén jelen lévő mágneses erőt mérve, és közben olyan nyersanyagokat elemez majd, mint a vízjég, az urán és a szilícium. A szakértők szerint a Danuri 2022 december közepén éri el a Hold körüli pályát.

​Augusztus 11.: 2022 utolsó szuperholdja

szuperhold

Fotó: Ganapathy Kumar / unsplash

Augusztus 11-én lesz a 2022-es év utolsó szuperholdja, amit az indián őslakosok az ilyenkor fogott tokhalak miatt "tokhalholdnak" neveztek el. Egy leheletnyivel fog nagyobbnak és fényesebbnek tűnni, mint a tipikus telihold. Az északi féltekén napnyugta közelében éri el legfényesebb pontját.

​Augusztus 11-12.: A Perseidák meteorraj csúcspontja

Az északi félteke asztro-rajongói egész évben a Perseidák meteorraj megjelenését várják, nem véletlenül. A NASA szerint a Perseidák a csúcsponton − ami idén augusztus 11. éjszakájára és augusztus 12. reggelére esik −, óránként 50-100 meteort produkálnak. Bár az idei meteorraj sajnos egybeesik a teliholddal, így a Hold ragyogása a hullócsillagok egy részét el fogja mosni, de azért nincs minden veszve: a Perseidák az év egyik legfényesebb meteorraja.

​Augusztus 14.: A Szaturnusz eléri a szembenállást

Szaturnusz a gy\u0171r\u0171ivel

Fotó: NASA / unsplash

A Szaturnuszt augusztus 14-én érdemes lesz megcsodálni, amikor a gyűrűs bolygó eléri az oppozíciót, ezért nagyobb és fényesebb lesz a szokásosnál. Oppozíciókor a Föld pontosan egy bolygó és a Nap között helyezkedik el. A Szaturnusz oppozíciója évente körülbelül egyszer következik be, idén augusztus 14-én szürkületkor a délkeleti égbolton leshetjük meg egy távcső segítségével.

​Augusztus 29.: Az Artemis 1 rakéta lehetséges indítása

A NASA már augusztus 29-én elindíthatja következő nagy holdi küldetését, az Artemis 1-et. Ez a NASA Artemis programjának első része, azzal a céllal, hogy több űrhajóst juttassanak a Holdra. A mostani küldetés középpontjában az Orion űrhajó személyzet nélküli, Hold körüli tesztrepülése áll, amiben az új Space Launch System rakétát vetik be. Ha a küldetés jól sikerül, a NASA 2024-re elindítja az Artemis 2 küldetést, és hét évtized után először küld űrhajósokat a Holdra.


A figyelmetekbe ajánljuk