a Hold felszíne

Videón, ahogy meteorit csapódik a Holdba

Egy japán csillagász megörökítette a Holdba becsapódó meteorit villanását.


Daichi Fujii, a Hiratsuka Városi Múzeum kurátora a Hold megfigyelésére beállított kamerákkal rögzítette az eseményt. A felvillanás időpontja február 23-án japán idő szerint 20:14-kor történt – írja a Space.

Ez is érdekelhet: Végre tudjuk, hogy a Hold sötét oldala miért sokkal kráteresebb

Úgy tűnik, hogy a meteorit az Ideler L kráter közelében csapódott be, a Pitiscus krátertől kissé északnyugatra.

A meteorok általában 48 280 km/h sebességgel utaznak, emiatt a becsapódások során intenzív hő keletkezik, miközben ragyogó fényt bocsátanak ki és krátereket hoznak létre. Ezek a becsapódások pedig, amennyiben elég nagyok a Földről is láthatóak.

Az újonnan keletkezett kráter átmérője körülbelül 12 méter lehet, de pontos információkkal majd a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter vagy az indiai Chandrayaan 2 holdszonda tud szolgálni.

Olvasd el ezt is! Újabb tévedés! Mégsem csapódik a Földbe egy aszteroida 2023-ban

Unsplash

Bár a meteorok minden nap becsapódnak a Földbe, ezek túlnyomó többsége teljesen elég, amikor a légkörrel érintkezik. A Holdnak azonban csak nagyon gyenge exoszférája van, ami azt jelenti, hogy a Föld felszínét el nem érő meteorok gyakran becsapódnak a Holdba. Ezek a kőzetek pedig folyamatos csapásokat mérne a holdfelszínre, néha egészen finom részecskékre, vagyis holdi talajra bontva azt.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk