az orrát fújja egy fiatal nő, közben nézi a lázmérőt, mellette tea és gyógyszer
Fotó: Shutterstock

​Szénanátha vagy megfázás – így különböztesd meg a kettőt

Ahogy kilépünk az influenzaszezonból és belépünk a pollenidőszakba, nehéz eldönteni, hogy éppen szénanáthás vagy megfázásos tüneteket tapasztalunk-e, vagy akár mindkettőt. Nem véletlenül, a kettő között sok az átfedés.


Fontos azonban, hogy be tudjuk azonosítani, hogy allergiával vagy betegséggel küzdünk-e, mivel a kezelésük különböző. És minél gyorsabban kiderítjük, mi a helyzet, annál hamarabb tudjuk enyhíteni a tüneteket. Dr. Grace Hula háziorvos osztotta meg a Glamourral, pontosan mit is kell tudnunk a tünetekről.

Ez is érdekelhet: Ezt az italt fogyaszd a hirtelen megfázás ellen

Mi az a szénanátha?

A szénanátha a pollenekre, porra vagy más, levegőben lévő allergénekre adott allergiás reakció. A tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás vagy orrdugulás, a viszkető és könnyező szemek, valamint a torok irritációja.

Mi a megfázás?

A nátha az orr és a torok vírusfertőzése. A tünetei közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás vagy orrdugulás, a köhögés, a torokfájás és a fáradtság.

Miben hasonlít a kettő?

Mivel a kettő sok hasonlóságot mutat, könnyen összekeverhetjük őket. Mindkettő okoz orrfolyást vagy orrdugulást és tüsszögést. Emellett fáradékonyság és torokirritáció is előfordulhat mindkét esetben.

Ha tovább olvasnál: Ezt a 6 egészséges ételt érdemes enned betegség esetén

egy n\u0151 a kuty\u00e1ja mellett \u00fcl a kanap\u00e9n \u00e9s f\u00fajja az orr\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Miben különböznek a tünetek?

Míg a szénanátha során jellemzően viszket és könnyezik a szem, a náthánál nem. A nátha pedig köhögést és lázat is okozhat, ami a szénanátha tünetei között nem szerepel.

Hogyan kezelhető a szénanátha?

A szénanátha kezelésére vény nélkül kapható antihisztaminokat, dekongesztánsokat vagy orrcortikoszteroidokat szedhetsz. Az is fontos, hogy amennyire csak lehet, kerüld az allergéneket.

Hogyan kezeld a megfázást?

Ami a megfázást illeti, kezelésére vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, dekongesztánsokat és köhögéscsillapítókat szedhetsz. A sok pihenés és a folyadékpótlás szintén segíthet a tünetek enyhítésében.


A figyelmetekbe ajánljuk