Gyakorlatok, amik csökkenthetik a stroke kockázatát

Gyakorlatok, amik csökkenthetik a stroke kockázatát

A mozgásszegény életmódnak több köze van a stroke kialakulásához, mint gondolnánk.

Az ülőmunkának és a mozgásszegény életmódnak számos hosszú távú mellékhatása lehet, például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák, például a fáradtság, a depresszió, a szorongás, növelheti a demencia esélyét is, de akár stroke-hoz is vezethet – írja a PsyBlog.

Az inaktív életmód okozta súlyos károk leküzdése érdekében az általános egészségügyi irányelvek azt javasolják, hogy a felnőttek hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást végezzenek. A legújabb tanulmány szerint azonban a napközbeni könnyű tevékenységek, például háztartási feladatok elvégzése is csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát.

Dr. Steven Hooker, a tanulmány első szerzője elmondta:

A könnyű intenzitású fizikai aktivitás lehet porszívózás, padlósöprés, autómosás, szabadidős séta, nyújtás vagy esetleg fogócskázás a gyerekekkel/unokákkal. Megfigyeltük, hogy mind a fizikai aktivitás, mind az ülőmunka egymástól függetlenül befolyásolta a stroke kockázatát. Kutatásunk azt mutatja, hogy a stroke megelőzésére irányuló stratégiáknak mindkettőre összpontosítaniuk kell.

Ebben a vizsgálatban közel 8 ezer 45 éves és annál idősebb felnőttet követtek nyomon hét éven keresztül. A kutatócsoport kiszámította, hogy az alanyok mennyi időt töltöttek ülve, és milyen intenzitású fizikai aktivitást végeztek. A fizikai aktivitás és az ülőmunkaidő méréséhez és rögzítéséhez a résztvevőknek csípőre szerelt gyorsulásmérőt kellett viselniük a mindennapok folyamán.

Ezután megnézték a hétéves követési idő alatt bekövetkezett stroke-ok számát. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik a nap folyamán 13 órát vagy annál hosszabb ideig voltak inaktívak, 44 százalékkal nagyobb volt a stroke kialakulásának valószínűsége.


Az eredmények azért erősebbek, mert az aktivitást és a mozgásszegény magatartást gyorsulásmérővel mértük, ami lényegesen pontosabb adatokkal szolgált, mint a korábbi tanulmányok, amelyek önbevallásos mérésekre támaszkodtak

– tette hozzá Dr. Hooker.

A Centers for Disease Control and Prevention által közzétett 2010 és 2015 közötti amerikai országos adatok szerint a felnőttek mintegy 23 százaléka felelt meg az aerob és izomerősítő tevékenységekre vonatkozó iránymutatásoknak.

A figyelmetekbe ajánljuk