human brain toy

A demens emberek 50%-a napi szinten fogyasztott ebből az italból

Két tanulmány szerint a cukros és a mesterségesen édesített „diétás" italok is összefüggésbe hozhatók a demenciával.
A cukros italokat fogyasztó emberek általában rosszabb memóriával rendelkeznek, kisebb az agyuk és kisebb a hippokampuszuk (a tanulás és a memória szempontjából létfontosságú terület).


Egy tanulmány szerint a diétás üdítőket fogyasztó embereknél háromszor nagyobb a demencia és a stroke kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem isznak ilyet – írja a PsyBlog.

Sudha Seshadri professzor, a kutatás vezetője elmondta:

Ezek a tanulmányok nem jelentenek mindent és mindenkit, de erős adatok és határozott javaslatok. Úgy tűnik, hogy a cukros italok fogyasztásának nem sok előnye van, és a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése sem segít. Talán a jó öreg víz az, amit meg kell szoknunk.

A túlzott cukorfogyasztás már régóta összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel.

Az agyra gyakorolt hatása még sokkal bizonytalanabb. Ennél meglepőbb a diétás üdítők és a demencia közötti kapcsolat, a kutatók szerint ez a felhasznált mesterséges édesítőszereknek tudható be.

Természetesen nem ez az első tanulmány, amely a cukorbevitelt a demenciával hozta összefüggésbe. Egy másik kutatás a túlzott cukorfogyasztást hozta összefüggésbe az Alzheimer-kórral. Azt sugallta, hogy a túl sok glükóz az étrendben károsít egy létfontosságú enzimet, amely stimulálja az Alzheimer-kórt a korai szakaszában.

A figyelmetekbe ajánljuk