grayscale photography of person covering face

Ez a személyiségjegy megduplázza a demencia kockázatát

A stressz nagyon nem tesz jót nekünk, azok esetében, akik érzékenyebbek rá, azok esetében ez duplán is igaz.


Egy új kutatás szerint a neurotikus személyiség megduplázhatja a későbbi demencia kialakulásának kockázatát. A neuroticizmus fő személyiségjegye az aggodalomra és a rosszkedvre való hajlamot jelenti. A neurotikus emberek nagyobb valószínűséggel élnek át olyan negatív érzelmeket, mint a depresszió, a szorongás, a bűntudat és az irigység.

A neuroticizmus és a demencia közötti kapcsolat azonban csak azoknál az embereknél fordult elő, akik tartós stresszt éltek át. Más szóval a neurotikus emberek különösen érzékenyek a krónikus stresszre. A túlzott stressznek nem kitett neurotikus embereknél nem volt nagyobb a demencia kockázata.

Azok a nők, akiknél Alzheimer-kór alakult ki, a személyiségtesztben 40 évvel korábban gyakrabban voltak neurotikus hajlamúként azonosítva. Egyértelmű statisztikai összefüggést találtak azoknál a nőknél, akik ugyanakkor hosszú ideig tartó stressznek voltak kitéve. A vizsgálatban 800, átlagosan 46 éves nőt követtek nyomon csaknem négy évtizeden át.

Megkérdezték tőlük, hogy átéltek-e hosszabb stresszes időszakot. Ez egy hónapos vagy annál hosszabb folyamatos stresszt jelentett a családdal, a munkával vagy az egészséggel kapcsolatban, amely idegesség, félelem és ingerlékenység érzését keltette. Harmincnyolc évvel később minden ötödiknél demencia alakult ki.

A kockázat azonban lényegesen magasabb volt azoknál, akik neurotikusak voltak. Még veszélyeztetettebb csoportot alkottak azok, akik egyszerre voltak neurotikusak és introvertáltak - az ilyen kombinációval rendelkező nőknél volt a legnagyobb a kockázat. A neuroticizmus azonban terápiával megváltoztatható, és hatásai csökkenthetők.

Korábban már tanulmányok kimutatták, hogy a hosszú ideig tartó stressz növelheti az Alzheimer-kór kockázatát, és az újnak a fő hipotézise az, hogy maga a stressz az, ami káros. A neurotikus hajlamú ember érzékenyebb a stresszre, mint más emberek. Éppen ezért ha te is érzékenyebb vagy a stresszre, mindenképpen ajánlott több okból is kezelni terápiával.

(Forrás: PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk