steak

Megsül-e egy steak, ha kidobjuk az űrből?

Mindig jó, ha az elméletek egyeznek a kísérletekkel.

Randall Munroe író és mérnök, aki leginkább az xkcd webképregény alkotójaként ismert, már két könyvet írt az általa „abszurd hipotetikus kérdéseknek" nevezett témákról. Az első könyvében olyan szokatlan kérdést vizsgáltt meg, miszerint milyen magasról kell ledobni ahhoz egy steaket, hogy az megsüljön, amikor földet ér.

Munroe a feltevésre egy elég átfogó választ adott, de kiemelte: a „vad találgatásának" ellenőrzéséhez laboratóriumi kísérletre lenne szükség. Nos, ez a kísérlet azóta megtörtént , és felvétel is van róla.

A feltételezés azon a tényen alapul, hogy egy nagy sebességgel a légkörben mozgó tárgy a légkompresszió következtében óriási felmelegedést tapasztal – de csak a külső rétegén.

De akkor ezen az alapon egy steaket is lehetséges megsütni? 

Nos, nem igazán. Hiába a nagy hőhatás, a módszer, mint kiderült, egy borzalmas alternatívája a sütésnek.


Először is, gondoljunk csak a légkörbe érkező metoritokra: a külső rétegük ugyan felhevül és elég, de a ténylegesen földet érő részek már hidegek lesznek. Nem meglepetés, hogy ugyanez történik a steakkel is.

Munroe az elméletében azt feltételezte, hogy a steak külső rétege megég, majd nagy sebességgel leszakad: a hangsebesség ötszörösével száguldó húsdarabot a kompresszió megperzseli és összenyomja, de a belseje nyers marad.

Ez azonban alig több, mint egy vad találgatás. Ha valaki hiperszonikus szélcsatornába tesz egy steaket, hogy jobb adatokat kapjon erről, kérem, küldje el nekem a videót

– jelezte kérését Twitteren Munroe.

Természetesen volt, aki ezt ki is próbálta.

Tom Fisher és Thomas Rees a hiperszonikus hőátvitelt kutatták az angliai Manchesteri Egyetemen, és úgy döntöttek, hogy elvégzik a kísérletet. A brit Sainsbury szupermarketlánc „21 napig érlelt marhaszeletét" használták, és egy szélcsatornába helyezték 5 Mach sebességgel.

Mint kiderült, Munroe nem tévedett túlságosan nagyot: a hőkamerákat is használó páros bemutatta, hogy a steak külseje valóban megperzselődik és leválik, míg a belseje hideg maradt.

A kísérlet tehát egyezett az elmélettel, így egyelőre maradjunk a hagyományos módszereknél, ha steakről van szó.


A figyelmetekbe ajánljuk