sörök az asztalon
Fotó: Josh Duncan/Unsplash

Hamarosan már a sör ízére sem fogunk ráismerni

Több mint ötezer éves múltra tekint vissza a sörfőzés tudománya. A népszerű ital minden egyes összetevőjét – a vizet, az árpát, az élesztőt és főleg a komlót – azonban veszélyezteti az éghajlatváltozás.


Egy friss tanulmány szerint a komlótermés 2050-ig akár 18%-kal is visszaeshet, míg a növény alfasavtartalma – amely a sör keserűségét adja – a melegebb és szárazabb körülmények miatt akár 31%-kal is csökkenhet.

Ezt is olvasd el! Már honfoglaló őseink is folyékony kenyérrel lazítottak? A magyar sör története!

A tanulmány egyik célja az volt, hogy bemutassuk, hogy az éghajlatváltozás még azok számára is fontos lehet, akiket eddig nem érdekelt ez az egész

nyilatkoztaMiroslav Trnka, a tanulmány társszerzője, a Cseh Globális Változáskutató Intézet kutatója, aki szerint a minőség romlása mellett az árak is emelkednek majd a sörpiacon a közeljövőben.

A kutatók időjárási adatok és éghajlati modellek segítségével elemezték, hogy a csapadék csökkenése és a hőmérséklet növekedése az 1970 és 2050 közötti nyolc évtizedet megfigyelve milyen hatást gyakorol az európai komló mennyiségére és minőségére.

Ez is érdekelhet: A szakértők figyelmeztetnek: az élelmiszerhiányra fel kell készülnünk!

koml\u00f3

komló

Fotó: SPACEDEZERT/Unsplash

A tanulmány szerint a perzselő hőmérsékletek már most 13 nappal eltolták a kényes növény termesztési szezonjának kezdetét. Láthatóan az utóbbi években egyre több fogyasztó részesíti előnyben a sörök olyan aromáit és ízét, amelyek jobb minőségű komlót igényelnek. Mivel ezeket a fajta komlókat viszont csak kisebb régiókban termesztik, ezek így még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A komlótermelők a hőmérséklet és a csapadék változására reagálva változtatták a komlóültetvények helyét, és ez valószínűleg folytatódni fog

– fejtette ki Mark Sorrells, növénytudománnyal foglalkozó professzor. Ez a probléma viszont nem csupán az európai régiót, hanem a világ minden komlótermesztő részét fenyegeti.

A sör továbbra is a világ harmadik legtöbbet fogyasztott itala a víz és a tea után. Akármennyire is egy melegebb jövő vár a fogyasztókra, a kutatók szerint mindig megtalálják majd a módját, hogy sört ihassanak. A kérdés csak az, hogy milyen komlóból és milyen minőségűt.

A figyelmetekbe ajánljuk