Amerikai és svájci orvosok a European Heart Journal című folyóiratban publikáltak egy kutatást, amely szerint azok az emberek, akik a már megfőzött ételhez sót adnak, nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt – számol be a tanulmányról a Futurism.
Az Egyesült Királyságban több mint 500 ezer résztvevő töltött ki egy étkezési szokásokról szóló kérdőívet, és megkérdezték, hogy adnak-e extra sót az ételükhöz. A kilenc év átlagában a tudósok szerint 18 474 idő előtti halálesetet dokumentáltak.
A tanulmány szerzői azt írták, hogy minél gyakrabban adunk sót az ételekhez, annál nagyobb a korai halálozás kockázata és alacsonyabb a várható élettartam.
Azoknál az embereknél, akik mindig előkapták a sószórót, 28 százalékkal nagyobb volt a korai halálozás kockázata.
Tudomásom szerint a mi tanulmányunk az első, amely az ételekhez való só hozzáadása és a korai halálozás közötti összefüggést vizsgálja. Még a nátriumbevitel szerény mértékű csökkentése is, azáltal, hogy az asztalnál kevesebb vagy egyáltalán nem sózzuk az ételeket, valószínűleg jelentős egészségügyi előnyökkel jár
– mondta Lu Qi, a Tulane Egyetem professzora sajtóközleményében.
Ha mégis sóvárognánk a sós ételek után, van egy jó híre a kutatóknak.
Mivel a gyümölcsök és zöldségek tele vannak káliummal, segíthetnek ellensúlyozni a magas sóbevitel veszélyeit. A tanulmány eredményei szerint az előnyök statisztikailag nem voltak szignifikánsak, de Qi a közleményben elmondta, hogy a gyümölcsök és zöldségek védőhatással bírnak, ami csökkentheti a korai halálozás esélyét.
Qi szerint további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsék az étkezési szokásokat és azt, hogy azok hogyan hatnak a szervezetünkre.