Zöld fény az égen.

Illusztráció.

Hihetetlen látványt nyújt a Nemzetközi Űrállomásról rögzített sarki fény

A NASA megosztotta a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) készített felvételét, amely egy ritka látványt mutat be: a Föld légkörébe csapódó hatalmas napvihart követő sarki fényt, amelyet kivételesen nem alulról, hanem felülről csodálhatunk meg.


A videón látható, amint az űrállomás az Indiai-óceán felett halad át, a háttérben pedig a Hold is látható, amely egyfajta fénycsóvaként bújik meg az ISS Canadarm2 robotkarja mögött.

Ahogy a Nap 11 éves ciklusának legsűrűbb időszakába érkezik, bolygónkat erősen töltött részecskék bombázzák, amelyek kölcsönhatásba lépnek a Föld magnetoszférájával, és fény formájában energiát szabadítanak fel.

Néhány ilyen sarki fény nagyjából az ISS magasságában fordul elő, ami azt jelenti, hogy az űrhajósok néha egyenesen a fényjátékon keresztül repülnek.

Na de miért zöld színű a fény?

Amikor a nap részecskéi összeütköznek a légköri oxigénnel, gazdag vörös és zöld árnyalatokat bocsátanak ki, ahogy ezen a felvételen is látható. Ezzel szemben, ha ugyanezek a részecskék a légkörünkben lévő nitrogénnel ütköznek, akkor kék és lila színben ragyogva világítják be az eget

– magyarázta a NASA egy nemrég közzétett Instagram-bejegyzésben.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk