Kezdődhet a munka! Flippyt, a robotot 100 étterembe is felvették

Kezdődhet a munka! Flippyt, a robotot 100 étterembe is felvették

Gyors, hasznos és senki nem égeti meg magát.

A világjárvány kezdete előtt kollektív pánik tört ki az automatizálás és a robotika miatt, amelyek fokozatosan felváltják a különböző területeken dolgozókat, vagy „ellopják a munkánkat", ahogy a legtöbben fogalmazták Az aggodalmak két évvel később sem csillapodtak, de a gazdaság számos ágazatában súlyos és váratlan munkaerőhiány lépett fel. Nem meglepő módon, ennek az egyik legnagyobb elszenvedője a vendéglátóipar volt. Bár az automatizálással kapcsolatos munkanélküliségi problémákkal még találkozhatunk a későbbiekben, jelenleg úgy tűnik, hogy a robotok a vendéglátásban nyújthatnak segítséget.

Az egyik ilyen robot nem más, mint Flippy, aki eredetileg 2017-ben debütált egy kaliforniai gyorsétteremláncnál, hogy hamburgereket szeleteljen. Azóta a Flippy gyártója, a Miso Robotics kibővítette a robot képességeit, létrehozva egy olyan változatot, amely már képes csirkeszárnyakat, sült krumplit és más zsíros finomságokat is sütni. A héten Flippy jelenléte is jelentősen bővült, mivel a White Castle bejelentette, hogy idén több mint 100 étteremben tervezi telepíteni a robotot.

A Singularity Hub cikkéből kiderül, a White Castle volt az első étteremlánc, amelyik jelentősen befektetett Flippybe, 2020-ban kísérleti jelleggel állította üzembe a robotasszisztenst. A lánc visszajelzéseket adott a robotról a Misónak, és a vállalat tavaly novemberben már piacra dobta a Flippy 2 nevű második iterációt.

Az új robot képes önállóan elvégezni egy teljes sültállomás munkáját: mesterséges intelligenciával támogatott látása azonosítja az ételeket, felveszi őket, és a kifejezetten az adott ételnek kijelölt sültkosárban megfőzi. A robot ezután a főtt termékeket egy forró tárolóhelyre szállítja.

A robotok által átvehető munkakörök közül a sütőállomáson való munkát elég könnyen át kellene adnunk; a forró olaj felett állni monoton, és attól függően, hogy mennyire figyelünk oda, és mennyire vagyunk biztos kezűek, még veszélyes is lehet.

Tökéletes lehetőség volt az automatizálási robotika számára, hogy közbelépjen és segítsen

– mondta Mike Bell, a Miso Robotics vezérigazgatója.

A robot teljesítménye 30 százalékkal nagyobb, mint elődjéé, ami óránként körülbelül 60 kosár sült ételt jelent.

A Flippy eredeti kereskedelmi változata 2020-ban 30 ezer dollárért került piacra, de a Miso célja, hogy az árat 20 ezer dollárra csökkentse. A robot szoftveréért havi 1500 dollárt kell fizetni.


A figyelmetekbe ajánljuk