people doing office works

Már két hónapja tart a világ legnagyobb ilyen jellegű kísérlete, akadnak már részeredmények.


Több mint két éve tart a járvány, és sokan kiégtek, felmondtak, vagy a megélhetésért küzdenek, mivel a rekord infláció hatalmasat harapott a fizetésükből. Az elmúlt nyolc hétben azonban az Egyesült Királyságban emberek ezrei teszteltek egy négynapos munkarendet - fizetéscsökkentés nélkül -, amely segíthet a munka új korszakának bevezetésében. Ez a világ eddigi legnagyobb négynapos munkahét-kísérlete. Egyes munkavállalók máris azt mondták, hogy boldogabbnak és egészségesebbnek érzik magukat, és jobban teljesítenek a munkájukban.

A hat hónapos kísérleti projekt keretében 70 vállalat 3300 dolgozója vállalja, hogy a szokásos heti munkaidejének 80%-át ledolgozza, cserébe ígéretet tesz arra, hogy 100%-os termelékenységet biztosít.A programot a 4 Day Week Global nonprofit szervezet, az Autonomy agytröszt és a 4 Day Week UK Campaign (4 Day Week UK kampány) a Cambridge-i Egyetem, az Oxfordi Egyetem és a Boston College kutatóival együttműködve valósítja meg.

Lisa Gilbert a Charity Banknál hitelügyintézőnek például tökéletesen bevált. A heti egy extra szabadnap azt jelenti számára, hogy már nem szombat reggel hatkor kell intéznie a bevásárlást, és több ideje jut a fiára, meg idős szüleire.

Így, hogy a péntek szabad, aznap intézem a szükséges tennivalókat, és a hétvégét már a családdal tudom tölteni. Megváltozott az életem

Nem mindenki számára volt sima persze az átmenet. A londoni Unity PR-ügynökséget vezető Samantha Losey szerint például az első hét totális káosz volt.

Attól féltem, hogy valami nagy bakit csinálok. Nagy volt a kapkodás

Néhány változtatásra szükség volt. Úgy döntöttek például, hogy a céges belső meetingek nem lehetnek hosszabbak öt percnél, míg a kliensekkel töltött időt is fél óráraban maximalizálták. Bevezették a közlekedési lámpákhoz hasonló jeladást is. Ha a kolléga asztalánál zöldet mutat a lámpa, azt jelenti, hogy éppen nyitott a párbeszédre, míg ha sárgát, akkor dolgozik éppen valamin és elfoglalt, ha viszont piros, akkor egyáltalán nem akarja, hogy zavarják.

A negyedik hétre a Unitynál belerázódtak az új munkarendbe. Losey egyelőre 25 százalék esélyt ad arra, hogy a tesztidőszak végén visszatérnek a régi rendszerhez. Hozzátette, hogy az alkalmazottai keményen küzdenek, hogy a négynapos munkahét megmaradjon. A vállalatok november végén dönthetnek arról, hogy ragaszkodnak-e az új munkarendhez.

(Forrás: Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk