people doing office works

A négynapos hét évek óta felmerül ötletként, de az Egyesült Királyságban mintegy 3300 munkavállaló számára ez most már valósággá vált.


Mintegy 70 brit vállalat és szervezet jelentkezett az eddigi legnagyobb négynapos hétre vonatkozó kísérletre, ami hat hónapig, 2023 januárjáig tart. A kísérletet a 4 Day Week Global szervezi, az Autonomy agytröszt, a 4 Day Week Campaign, valamint a Cambridge-i Egyetem, az Oxfordi Egyetem és a Boston College kutatói, akik az eredményeket gyűjtik és elemzik.

A kutatók az egyes szervezetekkel együttműködve mérni fogják a csökkentett munkaidőnek a termelékenységre és a munkavállalók jólétére gyakorolt hatását, valamint a környezetre és a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt hatását. A résztvevők heti egy nappal kevesebbet fognak dolgozni, miközben ugyanazt a fizetést kapják. A kísérleti programot vezető szervezetek szerint a munkavállalóktól elvárják, hogy a 100:80:100 modellt kövessék - a bér 100 százaléka az idő 80 százalékáért, cserébe a legalább 100 százalékos termelékenység fenntartására vonatkozó kötelezettségvállalásért.

Szakértők szerint mindannyian jobban járhatunk a rövidebb munkahéttel

Hamu és GyémántA nyolcórás munkanapok az Egyesült Államokból indulva hódították meg az egész világot. Egészen pontosan Henry Fordnak köszönhetjük a munkarend elterjedését, aki 1920-ban rendelte el, hogy gyári munkásai 3 műszakban végezzék feladataikat. Ez, több mint 100 évvel ezelőtt jót tett a gazdaságnak, ám mára már sokan megkérdőjelezzük hasznosságukat. De vajon mit gondol erről a szakértő?


A korábbi legnagyobb ilyen jellegű tanulmányt Izland fővárosában, Reykjavíkban végezték. Abban a kísérletben több mint 2500 dolgozó vett részt. A vizsgálatot elsöprő sikerként üdvözölték, mivel a dolgozók arról számoltak be, hogy kevésbé voltak stresszesek, csökkent a kiégés kockázata, és nem volt negatív hatása a termelékenységre vagy a szolgáltatásokra.

A 2015-ben és 2016-ban lefolytatott kísérletek lényeges változásokhoz vezettek az országban. Tavaly az izlandi munkavállalók 86 százaléka vagy rövidebb heteket dolgozott, vagy olyan szerződéssel rendelkezett, amely lehetővé teszi számukra a munkaidő csökkentését.

Will Stronge, az Autonomy kutatási igazgatója akkor azt mondta, hogy ez a tanulmány azt mutatja, hogy a rövidebb munkahétnek a közszférában a világon valaha volt legnagyobb kísérlete minden szempontból elsöprő siker volt. A kísérlet az Írországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon zajló hasonló kísérleti programokkal párhuzamosan zajlik majd.

(Forrás: Euronews)

A figyelmetekbe ajánljuk