stomach

Az elhízottak számára a bariátriai műtét messze a leghatékonyabb módja a fogyásnak és a súly megtartásának, bár egyben a leginvazívabb is.


Míg a diétákról tudományosan bebizonyosodott, hogy az emberek nagy többségénél hosszú távon nem működnek, a gyomor sebészeti úton történő sokkal kisebbé tétele hihetetlenül hatékony - egy tanulmány szerint a beavatkozáson átesettek átlagosan testsúlyuk több mint negyedét veszítik el. Ráadásul a műtét nem csupán fogyást okoz - úgy tűnik, a legújabb adatok szerint jelentősen csökkenti egyes rákos megbetegedések kockázatát is.

Egy tanulmány, amely a SPLENDID (Surgical Procedures and Long-term Effectiveness in Neoplastic Disease Incidence and Death) összevetett kohorsz adatait használta, azt találta, hogy a súlycsökkentő műtét 32 százalékos relatív kockázatcsökkenéssel járt az elhízással összefüggő rákos megbetegedésekben, és 48 százalékkal alacsonyabb relatív kockázatot jelentett a rákos megbetegedéssel összefüggő halálozásban. Egy másik, az Amerikai Metabolikus és Bariátriai Sebészeti Társaság (ASMBS) éves találkozóján bemutatott tanulmány hasonlót talált, kiemelve, hogy a mell-, nőgyógyászati, vese-, agy-, tüdő- és pajzsmirigyrák előfordulása csökkent azoknál, akiknél a műtétet elvégezték.

A kutatók megjegyzik, hogy azoknál az elhízott résztvevőknél, akiknél nem végezték el a műtétet, 3,5-szer nagyobb volt a rákos halálozás valószínűsége. Bár ezek a számok igazán lenyűgözően hangzanak, fontos megvizsgálni ezeknek a rákoknak az abszolút kockázatát is. A SPLENDID-adatokon végzett tanulmányban a csoport 30 318 beteget vizsgált - 5 053 olyan beteget, akiknek volt bariátriai műtétjük, és 25 265 olyan párosított kontrollt, akiknek nem volt. 10 év elteltével a bariátriai műtétet végző csoport 2,9 százalékának, a kontrollcsoport 4,9 százalékának volt az elhízással összefüggő rákos megbetegedése. Ezáltal e rákok abszolút kockázatnövekedése 2 százalékos volt. Az e rákok okozta halálozás még alacsonyabb volt - az abszolút kockázati különbség 0,6 százalék.

A második vizsgálat egy kisebb csoportot érintett, de konkrét ráktípusokat vizsgált. 1620 olyan beteg vett részt benne, akik vagy gyomor bypasson vagy csőgyomorműtéten estek át, és 2156 kontrollpáciens. Azt találták, hogy a rák 10 éves előfordulása a fogyókúrás műtétet végző csoportban 5,2 százalék volt, míg a kontrollcsoportban 12,2 százalék. A túlélési arány 92,9 százalék volt a fogyókúrás csoportban, és 78,9 százalék a kontrollcsoportban. Bár a legtöbb ráktípus esetében kis mértékű növekedés volt tapasztalható, a nőgyógyászati rákok aránya a műtéti csoportban 0,4 százalék volt, míg a kontrollcsoportban 2,6 százalék. A pajzsmirigyrák szintén nagy különbséget mutatott, 0,10 százalékot a műtéti vs. 0,70 százalékot a kontroll csoportban.

A rák akkor keletkezik, amikor a sejtek számos genetikai mutáción mennek keresztül, köztük olyanokon is, amelyek kifejezetten kikapcsolják a javító vagy minőségellenőrző ellenőrzéseket, amelyek általában a hibás, mutálódott sejtek elpusztításáig mennének, hogy megelőzzék a további problémákat. Ellenőrző mechanizmusok nélkül a sérült sejtek kontrollálatlanul növekednek, és daganatokhoz, köztük rosszindulatú daganatokhoz, például rákhoz vezetnek. Az ezt okozó mutációk számos forrásból származhatnak. Egyes mutációk a szüleidtől öröklődtek (gondoljunk csak a BRCA1 génre), mások csak szerencsétlen véletlen mutációk, míg mások UV-expozícióra vagy a cigarettában lévő vegyi anyagokra vezethetők vissza.

Sajnos még nem tisztázott az a mechanizmus, hogy az elhízás miért növeli a rák kockázatát. A tudósok azonban úgy vélik, hogy a zsírsejtek magas szintje alacsony szintű gyulladást okozhat a szervezetben, ami idővel DNS-mutációkat okoz, és így fokozatosan növeli a rák kockázatát. Fontos hangsúlyozni, hogy a megnövekedett kockázat ellenére a bariátriai műtét nem való mindenkinek. Az emberek pozitívan és negatívan is reagálhatnak a műtétre, a mellékhatások intenzívek lehetnek, és jelentősen nem változtat az embernek az étkezéssel kapcsolatos esetleges pszichológiai problémáin - csak korlátozza az elfogyasztható mennyiséget.

(Forrás: ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk