kiskutya szalad

Kutyákon tesztelték a hólyagrák elleni vakcinát, ami az embereken is segíthet.


Az Amszterdami Rákközpont tudósai új rák elleni vakcinát fejlesztettek ki kutyák számára, ami a vimentin nevű tumorfehérjét célozza meg, olyan immunválaszt kiváltva, ami egyszerre akadályozza a rák növekedését, és mérsékeli a tumorok immunrendszer kikerülő képességét − írja a bigthink. A vakcina igen ígéretesnek bizonyult a kutyák hólyagrákja ellen, és utat nyithat a hasonló emberi terápiáknak is.

"Ennek a vakcinának a fejlesztése az emberi rák kezelésében is ígéretes lehet"

− mondta Arjan Griffioen rákkutató, a vakcinát fejlesztő csapat vezetője.

Az immunterápia a szervezet saját immunrendszerének felhasználása a rák elleni küzdelemben, ami sikeresnek bizonyult a betegség korábban kezelhetetlen formái, például a tüdőrák ellen. Az immunterápiás technikák közé tartoznak a rák elleni vakcinák is. A daganatok különösen kemény célpontot jelentenek; gondoljunk rájuk úgy, mint jól felfegyverzett és védett erődökre.

kutya labd\u00e1val a sz\u00e1j\u00e1ban szalad

Fotó: Anna Dudkova / unsplash

A tumorsejtek számos módon blokkolják, hatástalanítják az immunrendszerünket: genetikai változásokkal, amelyek lehetővé teszik számukra a rejtőzködést; az immunsejteket kikapcsoló fehérjékkel; a T-sejtek támadásával, és a körülöttük lévő egészséges sejtek behúzásával. A tumorok azonban nem tudják teljesen befalazni magukat − szükségük van a szervezetből származó utánpótlásra, így a daganat kicsavart érrendszerei vért szállítanak a növekedés fenntartásához.

Griffioen és munkatársai felfedezték, hogy a tumor mikrokörnyezetében jelentős mértékben felhalmozódik a vimentin.

"Ez a fehérje elősegíti az új erek kialakulását a tumorban, így nem csak a tumor növekszik, hanem a mikrokörnyezete el is nyomja az immunrendszert"

− mondta Griffioen.

Vakcinájuk teszteléséhez a kutatók olyan kutyákat immunizáltak, amelyek a hólyagrák egy igen agresszív formájával rendelkeztek. Tíz kutya két hét alatt három-négy oltást kapott; valamennyi kutyánál kialakultak a vimentin-glomming antitestek, és 10-ből 7 kutyánál a rák stabilizálódott, 3-nál pedig részleges remisszió következett be.

kuty\u00e1k szaladnak

Fotó: Alvan Nee / unsplash

A folyamatban lévő kísérlet bizonyította a vimentin elleni vakcina alkalmazásának hatékonyságát és biztonságosságát klinikai körülmények között nagyemlősökön, ezáltal irányadó lesz az emberi betegeknél történő klinikai alkalmazás kidolgozásához.


A figyelmetekbe ajánljuk