Az űr.

Illusztráció.

Felfoghatatlanul távoli rádiójelet észleletek a tudósok

A csillagászoknak eddig nem sikerült megfigyelniük a halvány intergalaktikus mágneses tereket. Egy új tanulmány most azonban először észlelte a rejtélyes jelenséget.

A kutatók a tudomány jelenlegi állása szerint képtelenek közvetlenül észlelni a több milliárd fényévre lévő mágneses mezőket. Ehelyett a töltött részecskékre gyakorolt hatásukon keresztül figyelhetik meg őket. Amikor az elektronok és más részecskék a mágneses mezővonalak mentén spiráloznak, rádiófényt bocsátanak ki.

Ennek a rádiójelnek a feltérképezésével a csillagászok fel tudják térképezni a galaktikus mágneses tereket. A kozmikus hálószálak azonban annyira rendezetlenek, hogy az általuk kibocsátott rádiófény nagyon halvány. És mivel a közeli galaxisok még erősebb rádiójeleket bocsátanak ki, a háló jelét elnyomhatja a galaktikus rádiózaj.

Ez is érdekelhet: Egy rejtélyes ütközés indíthatta be a Föld mágneses mezejét

E kihívás leküzdésére a kutatócsoport a polarizált rádiófényre összpontosított. Ezek olyan rádiósugárzások, amelyeknek meghatározott irányultságuk van. Mivel az orientáció összefügg a fonal általános elhelyezkedésével, a csapat könnyebben ki tudta emelni ezt a jelet a kozmikus rádióháttérből.

A szakemberek az egész égboltot átfogó rádiótérképek adatait használták fel, és ezen információk egymásra halmozásával és a komikus háló térképeivel való összehasonlításával a csapat megerősítette a háló által kibocsátott polarizált rádiójelet.

Ez az eredmény nemcsak a kozmikus háló mágneses mezőinek első észlelése, hanem erős bizonyíték az intergalaktikus fonalokon belüli ütközéses lökéshullámok létezésének alátámasztására is.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk