Patkány és bor
Fotó: Shutterstock/AI

A kísérlet során a patkányok képesek voltak kétféle bor közt különbséget tenni

Sommelier rágcsálók: a patkányok szeretik a fehérbort, és még a fajtákat is képesek megkülönböztetni

A különböző ízek és illatok megkülönböztetésének képességét elsősorban az emberhez kötjük, de ez nem jelenti azt, hogy az állatok ne rendelkeznének vele. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy nemrégiben elvégzett kísérlet, melyből kiderült, hogy kilenc patkány tökéletesen képes felismerni különböző borokat.


Az IFL Science számol be arról a kutatásról, amelyet az Animal Cognition című folyóiratban publikáltak. A tanulmány arra volt kíváncsi, hogy a patkányok mennyire kifinomult szaglóreceptorokkal rendelkeznek, a végeredmény még a tudósokat is meglepte.

Ezt is olvasd el! Elképesztő felfedezés: az egerek is próbálkoznak az újraélesztéssel

A portál emlékeztet, hogy míg

a mi esetünkben a szaglásreceptorokat mindössze 400 gén kódolja, addig a patkányok esetében az a szám 1200.

Ez tehát önmagában azt kéne jelentse, hogy a rágcsálók szaglása háromszor kifinomultabb, mint a miénk.

A kísérletben a kutatók kétféle aromás és nagyon jellegzetes tulajdonságokkal bíró fehérbort, a rizlinget és a sauvignon blanc-t választották a tesztekhez.

Patk\u00e1nyok \u00e9s bor

Az állatok közel 100 százalékos biztossággal képesek voltak felismerni a borokat

Fotó: Shutterstock/AI

A patkányok először egy betanítási folyamaton vettek részt: az állatoknak nyolc különböző illatú bort mutattak, ám csak meghatározott minták esetén járt melléjük jutalomfalat. Így az állatok viszonylag hamar képessé váltak arra, hogy mindössze az illat alapján felismerjék azokat a borfajtákat, melyek mellé rágcsálnivalót is kaptak.

A kísérlet következő szakaszában az összes bormintát kicserélték, de csak az egyes borok változtak, a fajtáik, tehát a rizling és a sauvignon blanc nem.

Ami igazán meglepte a tudósokat az az, hogy a patkányok ezek után is képesek voltak a két fajtát megkülönböztetni.

Ez is érdekelhet! A csókolózás az emberi kultúra fontos része. De vajon más állatok is hasonlóan viselkednek?

Az első körben az állatok 94 százalékos, a második kör esetében 65 százalékos biztonsággal állapították meg, hogy melyik minta melyik fajtához tartozik.

A figyelmetekbe ajánljuk