patkánykenguru
Shutterstock

Megmenthettek egy kihalás szélén álló, a vadonban évtizedek óta nem látott fajt

Az újszülött erszényesek kifejezetten jól érzik magukat a vadonban.

Az Ausztráliában őshonos, az ország elszigetelt természetvédelmi területein élő ecsetfarkú patkánykenguru évtizedek óta a kritikusan veszélyeztetett kategóriába tartozik, de úgy tűnik, egy új programnak köszönhetően sikeresen visszatelepíthetik az állatokat a vadonba, írja az Insider.

A Marna Banggara néven ismert természetvédelmi projektben részt vevő vadon élő állatokkal foglalkozó kutatók 2021-ben közel 120 patkánykengurut telepítettek a dél-ausztráliai Yorke-félszigeten található Dhilba Guuranda-Innes Nemzeti Parkba.

Ez is érdekelhet: Sokan nem veszik komolyan, pedig a tudósok szerint megkezdődött a 6. tömeges kihalás

patk\u00e1nykenguru

Ecsetfarkú patkánykenguru

Shutterstock

Két évvel később a tudósok megfigyelési célból befogták az állatok egy részét – mogyoróvajjal és zabbal csalogatták őket –, és mint kiderült: több újszülött egyed is született az időszakban. Egészen pontosan a 85 befogott erszényes 40 százaléka volt újszülött, ami azt jelzi, hogy a populáció virágzik a területen, ráadásul a kutatók közleménye szerint az újszülött kenguruk kifejezetten jól érzik magukat a vadonban.

Az apró termetű ecsetfarkú patkánykengurut az elmúlt 150 évben majdnem teljesen kiirtották Dél-Ausztráliából az élőhelyek elvesztése és az olyan betelepített ragadozók miatt, mint az európai róka és macska, amelyeket még a telepesek hoztak be.

A populáció egykoron milliós volt, ám az évtizedek alatt fokozatosan csökkent, egészen a kihalás széléig sodorva a fajt, ami miatt az elmúlt években már csak ellenőrzött természetvédelmi területeken lehetett velük találkozni A York-félszigeti kísérlet után a kutatók reménykednek benne, hogy több ilyen állatot is vissza lehet majd telepíteni a vadonba .Persze, ha a természetvédők képesek lesznek kordában tartani a területen élő elvadult róka- és macskapopulációkat.


A figyelmetekbe ajánljuk