Ez a módszer mentheti meg a kihalás szélén lévő állatokat

A környezetvédelem és a klímaváltozás ügyének fontossága mellett, a veszélyben lévő vadvilágról sem szabad elfeledkeznünk.
Napjainkban közel 3 ezer veszélyeztetett állatfajt ismernek a szakértők, ezen felül pedig százat sorolnak a sebezhető kategóriába. Ez komoly gondot jelenhet, ugyanis az ökológusoknak jelenleg nincsenek megbízható eszközeik arra, hogy megtudják mely állatok kerülhetnek könnyen veszélybe – írja a Phys.org.

Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azonban egy érdekes jelenséget véltek felfedezni, ami talán megoldás lehet a problémára.

E szerint a fajok és ökoszisztémák stabilitásának átmenetiségére fókuszálnak, és egy olyan gyakorlatot mutatnak be, amellyel jobban fel lehet készülni a természet átalakulására és elkerülhetik az állatok rohamos kihalását. Ez a matematikai eszköz segíthet pontosabban meghatározni a veszélyeztetett populációkat.

Tessa Francis, a Tacomai Washingtoni Egyetem munkatársa és kutatócsoportja úgy véli sok esetben teljesen kiszámíthatatlan és alattomos ügyről van szó. Ugyanis megeshet, hogy egy adott állatfaj vagy az ökoszisztéma teljesen normálisnak és stabilnak tűnik, majd váratlanul sebezhetővé válik. Bizonyos esetekben az interakciókat és dinamikákat vizsgáló modellekkel meg lehet határozni olyan lépéseket, melyekkel megelőzhető az összeomlás.

A figyelmetekbe ajánljuk