Ősz haj,

Tudósok rájöttek, miért őszülünk – talán a megoldást is megtalálták ellene

Az egerek szőrtüszőit tanulmányozó tudósok felfedezhették a haj őszülésének mechanizmusát, ami később hozzájárulhat a folyamat megállításának vagy visszafordításának lehetséges új módjainak felfedezéséhez.


A haj akkor őszül meg, amikor a melanocitáknak nevezett, speciális pigmenttermelő sejtekből hiány keletkezik. Azonban még mindig nem értjük teljesen, hogy ez miért és hogyan történi.

Egy új tanulmány most további részletekkel szolgál, miközben megkérdőjelezi a melanociták fejlődésével kapcsolatos korábbi elképzeléseket.

A melanociták a szőrtüszőben lévő melanocita őssejtekből (McSC) származnak, és a legújabb kutatás ezekre az őssejtekre összpontosít.

A kutatók szerint ahogy öregszünk, ezen pigmenttermelő sejtek előfutárai „elakadnak" a tüsződudornak nevezett régióban, és nem fejlődnek tovább melanocitákká olyan számban, hogy a növekvő hajszálat színnel töltsék meg.

Ez is érdekelhet: Miért alakulhatott ki a göndör haj az embereknél?

Egereken végzett kísérletek során egy erőltetett öregedési folyamatot követően a tüsződudorban megrekedt McSC-ket tartalmazó szőrtüszők száma 15 százalékról majdnem a felére nőtt.

Ezek a sejtek már nem regenerálódtak vagy nem érlelődtek olyan sejtekké, amelyek képesek lennének pigmentet előállítani, ehelyett McSC-ként ragadtak meg.

A kutatók megállapították, hogy a McSC-k más őssejttípusokkal ellentétben képesek váltani a tiszta őssejt állapot és az úgynevezett tranzit-amplifikáló (TA) állapot között: ez egyfajta félúton lévő státusz az őssejt és a teljes melanocita sejt között.

Úgy tűnik, hogy ez a TA állapot fontos az McSC egészségéhez és a hajszín folyamatos termeléséhez, de a kutatócsoport megállapította, hogy a TA üzemmódba való átkapcsolás bizonyos helyekről érkező jelektől függ – amelyekről a sejtek el vannak vágva, amikor a tüsző kidudorodásában ragadnak.

Mindezt persze még meg kell figyelni az emberi hajhagymákban, de lehetséges, hogy ugyanezek a mechanizmusok játszanak szerepet a mi hajunk esetében is. A későbbiekben ez a kutatás akár a haj kezelésének új módját is kínálhatja, hogy az ne veszítse el a színét.

Ezek az eredmények egy új modellt azonosítanak, amelyben a dedifferenciálódás szerves részét képezi a homeosztatikus őssejt-fenntartásnak, és azt sugallják, hogy a McSC mobilitásának modulálása új megközelítést jelenthet a hajszálak őszülésének megelőzésére

– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Magyarul, az MsSC-k képesek mozogni, hogy olyan módon változtassák meg állapotukat, ahogyan más őssejtek nem, és úgy tűnik, hogy ez a mobilitás és ez a plaszticitás kulcsfontosságú a melanin folyamatos termeléséhez a melanocitákon keresztül.

A szőrtüsző őssejteknek nem szükséges mozogniuk ahhoz, hogy tüszősejtekké alakuljanak át. Így a kutatók szerint amíg a melanocita generáció leáll, maga a tüsző továbbra is képes új hajnövekedést kihajtani.

Ez részben megmagyarázza, hogy miért nőhet tovább a hajunk még akkor is, ha elveszíti a színét.

Érdemes megjegyezni, hogy itt más mechanizmusok is komoly hatással lehetnek, nem csak az MsSC-ken múlik minden: korábbi tanulmányokból azt is tudjuk, hogy a genetika és a stressz szintje is szerepet játszik abban, hogy a hajunk idősebb korunkban megőszül.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk