haját hátradobó lány a napraforgók között
Fotó: unsplash

​Kiderült, melyik hajszínt tartják a legvonzóbbnak a férfiak

A vizsgálatban férfiak elemezték ki a különböző hosszúságú és színű női frizurákat. Meglepő eredmények is születtek.


Bár a sűrű, sötét haj szépséget és erőt sugároz, mégis azt gondolnánk, hogy a világosabb és hosszabb haj általánosságban vonzóbbá teszi a nőket.

És igen, a világosabb haj a vonzerő, a fiatalság és az egészség magasabb értékeléséhez kapcsolódott a megítélésekben a kutatás adatait nézve.

Ez is érdekelhet: A rettegett hajhullás – 4+1 tipp, hogyan mentheted meg a hajad

Az eredményekben azonban volt néhány meglepő bökkenő is.

Például a középhosszú szőke hajúakat vonzóbbnak értékelték a résztvevő alanyok, mint a hosszú szőke hajúakat. A hosszú fekete hajat viszont vonzóbbnak ítélték, mint a középhosszú fekete hajat.

A tanulmány szerzői így kommentálták az eredményeket:

Azt találtuk, hogy a világosabb haj (szőke és barna) a sötétebb hajhoz (fekete) képest általában összefügg a fiatalság, az egészség és a vonzerő megítélésével, és általában a párkapcsolati és szülői potenciál pozitívabb megítéléséhez vezet.

Ha tovább olvasnál: 4 vitamin, amellyel egészségessé és hosszúvá varázsolhatod a hajad

hossz\u00fa sz\u0151ke g\u00f6nd\u00f6r haj\u00fa n\u0151

Fotó: unsplash

A tanulmányhoz 110 férfi nézte meg, majd értékelte különböző színű és hosszúságú hajú nők képeit. A hajszínek közt volt szőke, barna és fekete, a hosszúság pedig rövid, közepes és hosszú között váltakozott. Majd megkérdezték őket a nők párkapcsolati potenciáljáról, életkoráról, egészségi állapotáról és szülői képességéről.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy eredményeik alátámasztják az evolúciós elméleteket:

Az egészséges és erős haj általános fizikai állapotot jelez, ami jelezheti a gyermek fogantatására és kihordására való képességet is. Mivel a haj általában vastagabb, erősebb, és gyorsabban nő a fiatalabb nőknél, azt várnánk, hogy a fiatalabb nők hosszabb hajat viselnek, mint az idősebbek, hogy érzékelhetőbb és erőteljesebb jelzést adjanak a reprodukciós potenciáljukról.

Hasonlóképpen, evolúciós szempontból a szőke haj a fiatalságot jelzi, mivel az emberek haja a korral egyre sötétebb lesz, amíg el nem kezd kifehéredni. Más tanulmányok szerint azonban a szőke hajnak csak akkor van fiatalító hatása, ha a nők 40 év alattiak.

Arra is van bizonyíték, hogy a szőke vagy sötétebb haj iránti preferencia attól függ, hogy az adott hajszín mennyire elterjedt az adott területen.

Úgy tűnik, hogy a férfiak azokon a területeken részesítik előnyben a szőke hajat, ahol az természetes módon is elterjedtebb.

Forrás: spring.org


A figyelmetekbe ajánljuk