Egy férfi mikroszkópot használ.

5 forradalmi orvostechnológiai újítás, ami megváltoztathatja a jövőnket

Az elmúlt évszázadok során a különböző fejlesztések miatt az emberiség számos gyilkos betegséget küzdött le, de még mindig rengeteg olyan probléma van, amire megoldást kell találniuk a kutatóknak. Az elkövetkezendő években azonban még az eddigieknél is nagyobb fejlődésen mehet keresztül az egészségügyi szféra, az alábbi cikkben pedig öt olyan forradalmi orvostechnológiai újítást mutatunk be, ami megváltoztathatja a jövőnket.


1. Új mRNS-vakcinák

Diana Polekhina/Unsplash

Az elmúlt néhány évben jelentős figyelem irányult az mRNS-technológiára és a vakcinákra. Természetesen a a COVID-19 vakcina a legismertebb, de a kutatók már dolgoznak az mRNS más betegségekre történő alkalmazásán is.

A National Institutes of Health például már három különböző kísérletet indított mRNS HIV-vakcinák kapcsán. A szakértők szerint valószínűleg az influenza- és potenciálisan a rák elleni oltások is a küszöbön állnak.

Most, hogy a COVID-19 mRNS-vakcinákba való befektetés felszabadította a technológiában rejlő lehetőségeket, a kutatók számára megnyílik az út a jelenleg nehezen megelőzhető betegségek gyógyítása felé.

2. Telemedicina és intelligens orvosi eszközök

A telemedicina és a távgyógyászat az elmúlt években egy fontos orvosi szolgáltatássá vált. A megfelelő technológia lehetővé teszi az orvosok számára, hogy klinikai és nem klinikai szolgáltatásokat nyújtsanak az internet segítségével.

A telemedicina és a távegészségügy jelentős előnyöket kínál a betegeknek – elsősorban nagyobb kényelmet és jobb elérhetőséget nyújt azok számára, akiknek egyébként nehézséget okozna személyesen felkeresni egy kórházat. Előfordulhat azonban, hogy az orvosok nem tudnak minden szükséges információt összegyűjteni a páciensről az interneten keresztül.

Az intelligens orvosi eszközök és a viselhető eszközök segíthetnek ezen változtatni. Az orvosi eszközök gyártói az intelligens technológia új generációját hozzák létre, amely lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy távolról rögzítsék a fontos egészségügyi információkat, és így még hatékonyabbá tegyék a telemedicinát.

A közeljövőben a viselhető eszközök – amelyek olyan információkat rögzítenek, mint a szívritmus vagy a vér oxigénszintje – segítenek majd az orvosoknak nyomon követni a betegek egészségi állapotát, még akkor is, ha a személyes látogatás nem lehetséges.

3. Hatékonyabb rákkutatás

National Cancer Institute/Unsplash

Az onkológusok és az olyan szervezetek, mint az Amerikai Rákkutatási Szövetség szerint a kutatók a jövőben jóval többet fognak az alaptudományokra illetve „a sejtek és molekulák működésének és kölcsönhatásának módjára vonatkozó alapvető kutatásokra" összpontosítani. Az „alap" a tudományban nem azt jelenti, hogy egyszerű, hanem azt, hogy segít megalapozni a fejlettebb terápiákat és a specifikus kezeléseket.

Annak jobb megértése, hogy a sejtek hogyan váltanak a különböző állapotok között, segíthet a kutatóknak jobban megérteni, hogy a rákot általában megakadályozó sejtkontroll-mechanizmusok hogyan vallanak kudarcot. Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a sejteket visszaállítsák a normális működésre, hogy lassítsák vagy megállítsák a rák kialakulását.

A kifinomultabb tesztek segíthetnek az orvosoknak a rák gyorsabb és pontosabb azonosításában. A gyorsabb diagnózis jobb kezelési eredményekkel jár, így ezek a tesztek jelentősen befolyásolhatják az orvosok ellátási képességét.

4. Fejlődés a precíziós orvoslásban

Az orvosok a precíziós orvoslás segítségével testre szabhatják a beteg kezelését az egyedi genetika, az életmód és a környezet alapján. Az olyan forrásokból származó információk, mint a beteg genomja, lehetővé teszik számukra, hogy olyan terápiákat vagy gyógyszereket válasszanak, amelyek nagyobb valószínűséggel hatnak. Ennek eredményeképpen az emberek jobb, időben történő ellátásban részesülhetnek a legnehezebben kezelhető betegségek, például az autoimmun betegségek és a már említett rák esetében is.

A precíziós orvoslásban a közelmúlt legnagyobb sikerei közé tartozik a betegségek osztályozása. A különböző ráktípusok molekuláris patológiájának jobb megértése olyan információkkal látja el a kutatókat és az orvosokat, amelyeket felhasználhatnak a gyógyszerfejlesztésben vagy a betegek kezelésében.

A személyre szabott orvosi gyakorlat rövidesen sokkal gyakoribbá válhat, amikor az orvosok a kezelési lehetőségek megtervezésekor figyelembe veszik a beteg egyedi biológiáját és genetikáját.

Emellett a digitális ikrek és a „virtuális betegek" használata hozzájárul az új gyógyszerek és orvosi innovációk tesztelési folyamatának egyszerűsítéséhez. Amint arról a Forbes beszámol, a modellek és virtuális szervek vagy rendszerek használata az emberi testben leredukálja az embereken végzett kísérletekből eredő károk kockázatát, valamint csökkenti az emberi vagy állatkísérletekre való támaszkodás szükségességét.

5. Orvosi eszközök és szervek 3D nyomtatása

DeepMind/Unsplash

A 3D nyomtatás lehetővé és gazdaságossá teszi az orvosi eszközök igény szerinti nyomtatását. A gyártók gyorsan tervezhetnek olyan egyedi gépeket is, amelyek a beteg egyedi fiziológiájához igazodnak.

A 3D nyomtatással készült protézisek például tökéletes illeszkedést biztosíthatnak a betegek számára. Ezek az eszközök és alkatrészek igény szerint készíthetők el, ami segíthet az orvosoknak abban, hogy a lehető leggyorsabban eljuttassák ezeket az eszközöket a betegekhez. Ez a módszer lehetővé teszi az alkatrészek gyors gyártását is, és biztosítja a törött protézisek időben történő javítását.

A 3D nyomtatást hamarosan még több orvosi eszköz – többek között fogszabályozók, sztetoszkópok és akár bioprintelt bőrátültetések – esetében is alkalmazhatják.

Forrás: Techopedia

A figyelmetekbe ajánljuk