Egy brit orvos „aláírta" a betegek májait
Örökre eltiltották a praktizálástól azt a brit orvost, aki egészen bizarr módon műtötte betegeit: a férfi beleírta saját monogramját betegei májába.

.

Simon Bramhall a 2010-es évek elején a birminghami Erzsébet Királynő Kórházban praktizált sebészként.

Kollégái sokáig jó véleménnyel voltak róla, azonban ez 2013-ban drasztikusan megváltozott. A Haszon cikkéből kiderült,

a „horrorsebész” 2013-ban több műtéte során is arra használta az argonsugaras gépet, hogy monogramját belevésse páciensei májába. Tettére egy másik sebész jött rá, amikor az egyik beteg mája nagyjából egy héttel a műtét után nem funkcionált megfelelően.

Az orvost az eset után felfüggesztették, később pedig, 2014-ben lemondott pozíciójáról. A brit Orvosi Törvényszéki Szolgálat tájékoztatása szerint az orvos 2017-ben bűnösnek vallotta magát. Még ebben az évben testi sértés vádjával elítélték, 10 ezer fontos pénzbírságra és közmunkára büntették.

A törvényszék 2020 decemberében felülvizsgálta az ügyet és öt hónapra eltiltotta a praktizálástól.

Ha nem lett volna elég fordulat:

2021 júniusában végül visszavonták a felfüggesztést, miután megállapították, hogy „nem áll fenn az ismétlődés veszélye”.

De itt még mindig nincs vége, ugyanis a brit Legfelsőbb Bíróság egyik bírája elutasította a felfüggesztés visszavonását, és visszadobta az ügyet az Orvosi Törvényszéki Szolgálatnak. A napokban végül megszületett a döntés, amelynek értelmében a sebészt törölték az ország egészségügyi nyilvántartásából és eltiltották a praktizálástól – olvasható a Haszon oldalán.

A törvényszék úgy ítélte meg, hogy Bramhall tettei mögött magas fokú szakmai arrogancia áll, cselekedeteivel pedig aláásta az orvosi szakma iránti közbizalmat.

Azt is megállapították, hogy bár tartós egészségügyi károsodás nem történt, az orvos komoly érzelmi problémákat okozott pácienseinek.

Bramhallnak 28 napja van fellebbezni a döntés ellen, így még mindig nem zárult le teljesen a bizarr ügy.


A figyelmetekbe ajánljuk