Az orrpiszkálás súlyos betegségekhez vezet

Az orrpiszkálás súlyos betegségekhez vezet

Egy új tanulmány gyenge, de valószínűsíthető kapcsolatot mutatott ki az orr piszkálása és a demencia kialakulásának kockázata között.


A Griffith Egyetem kutatói kimutatták, hogy bizonyos baktériumok és vírusok képesek az orrban lévő szaglóidegen keresztül az agyba jutni. A Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a Chlamydia pneumoniae az orrüreg és az agy között húzódó ideget használta útvonalként a központi idegrendszerbe való behatoláshoz.

Mi vagyunk az elsők, akik kimutattuk, hogy a Chlamydia pneumoniae közvetlenül az orron keresztül juthat be az agyba, ahol az Alzheimer-kórhoz hasonló kórképeket indíthat el. Bár a kutatás egérkísérletekkel történt, de a bizonyíték potenciálisan ijesztő lehet az emberekre nézve is

– nyilatkozta James St John professzor, aki a Clem Jones Neurobiológiai és Őssejtkutató Központ vezetője.

A tudósokat meglepte, hogy a C. pneumoniae milyen gyorsan megtelepedett az egerek központi idegrendszerében: a fertőzés 24-72 órán belül bekövetkezett.

Kiderült, hogy az orrban lévő szaglóideg közvetlenül ki van téve a levegőnek, és rövid, a vér-agy gátat megkerülő utat biztosít az agy felé. Ezt az utat a vírusok és baktériumok könnyű útvonalként szimatolták ki az agyba. A csoport már tervezi a kutatás következő fázisát, és céljuk, hogy bebizonyítsák: ez a folyamat végbemegy az embereknél.

Azt tudjuk, hogy ugyanezek a baktériumok jelen vannak az emberekben, de azt még nem dolgoztuk ki, hogyan jutnak oda. Az orrpiszkálás és az orrszőrök kitépése nem jó ötlet. Ne akarjuk károsítani az orrunk belsejét, de a piszkálás és a tépkedés ezt okozhatja. Ha az orrnyálkahártyát károsítjuk, növelhetjük a veszélyét, hogy megannyi baktérium juthat fel az agyunkba

– tette hozzá a professzor.

Bár nem biztos, hogy a hatások ugyanilyenek lesznek az embereknél, vagy hogy az amiloid-béta plakkok az Alzheimer-kór okozói, mégis fontos, hogy nyomon kövessük a küzdelmet, hogy megértsük ezt a gyakori neurodegeneratív állapotot.

A figyelmetekbe ajánljuk