oroszország nasa asztronauta landolás

Egy rekordot tartó amerikai űrhajós és két orosz kozmonauta tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról, miközben Moszkva és a Nyugat között a feszültség Ukrajna miatt állandósult.


A Roszkoszmosz űrhajósok, Anton Scskaplerov és Pjotr Dubrov, valamint Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa alkotta legénység visszatért a Földre, írta közleményében az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz. A kazahsztáni leszállóhelyről sugárzott felvételek azt mutatták, hogy a Szojuz leszállómodul a várt időben, fényes körülmények között ért földet, mielőtt a legénység kiszállt az oldalára fújt járműből.

A NASA munkatársa, Mark Vande Hei szállt ki utolsóként a járműből, miután 355 napot töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, és ezzel új rekordot állított fel a NASA űrhajósának leghosszabb űrrepülése tekintetében. Dubrov űrhajós, akivel tavaly áprilisban indult Bajkonurból, mostantól ő tartja a leghosszabb orosz küldetés rekordját az ISS-en, bár négy űrhajós hosszabb időt töltött a már megszűnt Mir űrállomáson, amely a világ első folyamatosan lakott űrlaboratóriuma volt. Scskaplerov egy szokásos hat hónapos küldetést fejezett be.

Moszkva és Washington kapcsolatai azóta romokban hevernek, hogy a Kreml a múlt hónapban inváziót indított Ukrajnában, ami több ezer ember halálát okozta és 4 millió embert kényszerített az országból való menekülésre. Az űrkutatás volt azon kevés együttműködési területek egyike, amelyet nem érintett a Krím 2014-es orosz annektálása, de a feszültségek itt is egyre nőnek. Az ISS, amely az Egyesült Államok, Kanada, Japán, az Európai Űrügynökség és Oroszország együttműködésében jött létre, várhatóan a következő évtizedben felszámolásra kerül.

Jelenleg az ISS a tengerszint felett mintegy 400 kilométerrel magasan lévő pályán tartása az orosz meghajtási rendszertől függ, az amerikai szegmens pedig az elektromos áramért és az életfenntartó rendszerekért felel - ezek a kölcsönös függőségek már a projekt 1990-es évekbeli indulásától kezdve beleszövődtek a projektbe. Az ISS asztronautái és űrhajósai hagyományosan távol tartják magukat a politikától, hangsúlyozva az együttműködés szükségességét az emberiség űrbeli céljainak előmozdítása érdekében.

Az űrvilág legalább két nyugalmazott nehézsúlyú űrhajósa, Scott Kelly amerikai űrhajós és Gennagyij Padalka orosz űrhajós azonban kritikával reagált az invázióra. Kelly, aki a NASA űrrepülési rekordját tartotta, mielőtt azt Vande Hei e hónap elején megdöntötte, közölte, hogy visszaadta az orosz kormány által 2011-ben neki odaítélt kitüntetést. Kelly volt ISS-parancsnoka, Gennagyij Padalka, szintén kritizálni látszott az inváziót egy, az orosz magánmédiának adott interjúban ebben a hónapban.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország inváziója miatt az ukránok gyűlölettel tekintenek majd a jelenlegi és jövőbeli orosz generációkra. A 63 éves Padalka tartja az űrben töltött összesített napok világrekordját (879), és az Orosz Föderáció Hőse. A NASA szerdán üdvözölte saját rekorderét, Vande Hei-t. Bill Nelson, az ügynökség adminisztrátora közleményében megjegyezte, hogy küldetése megnyitja az utat a jövő emberes felfedezői előtt a Holdon, a Marson és azon túl.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk