Roszkozmosz

Az orosz űrprogram dolgozóinak megtiltották, hogy külföldre meneküljenek

Miközben az orosz invázió egyre véres harcokba torkollik, Oroszországnak egy másik csatával is meg kell küzdenie: az úgynevezett „agyelszívással". A kifejezés arra utal, amikor akadémikusok, tudósok, orvosok és más képzett emberek tömegesen hagynak el egy régiót.

Oroszország már évek óta küzd a problémával. A háborút követően az országra kirótt súlyos gazdasági szankciók és a szólásszabadság drákói korlátozása miatt azonban Oroszországnak új, tömeges távozási hullámmal kell megküzdenie, írja a Futurism.

Ezért aztán nem is meglepő, hogy az érdekes kijelentéseiről híres Dmitrij Rogozin, az orosz űrprogram, a Roszkozmosz kiszámíthatatlan vezetője állítólag megtiltotta, hogy az ügynökség alkalmazottai külföldre utazzanak.

Magát a parancsot Kamil Galejev moszkvai újságíró szúrta ki. Szerdán tweetelt egy állítólagos képet a parancsról, amely 2022. február 28-án kelt – alig néhány nappal az ukrajnai invázió után. Állítólag az oroszországi határőrök utasítást kaptak arra, hogy az informatikai és számítástechnikai mérnök szakembereket ne engedjék ki az országból.

A lépés egyébként abszolút összhangban lenne azzal, amit eddig Rogozintól láttunk a konfliktus során. Amióta február végén elkezdődött az invázió, a Twitteren végtelennek tűnő, Putyin-párti és USA-ellenes propagandát posztolt. Még a NASA egyik űrhajósával is összeveszett. Az ISS-el kapcsolatos fenyegetéseiről nem is beszélve.

A röghöz kötés ugyan rövid távon működhet, de az ország jövője szempontjából nem sok jót ígér, ha a képzett munkaerők tömegesével hagynák el az országot. Ráadásul szakértők szerint a jelenség csak gyorsulni fog, különösen ahogy a külföldi akadémiai intézmények megszakítják kapcsolataikat az oroszokkal.


A figyelmetekbe ajánljuk